İHA fotogrametrisi ile açık maden sahasının izlenmesi
Monitoring open pit mines with UAV photogrammetry
  1. Tez No: 981104
  2. Yazar: MEHMET ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜN AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Jeodezi ve Fotogrametri, Mining Engineering and Mining, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: İHA Fotogrametrisi, Açık Ocak Madenciliği, Yüzey Ölçmeleri, 3D Modelleme, Maden Ölçmeleri, SYM, UAV Photogrammetry, Open Pit Mining, Surface Measurements, 3D Modeling, Mine Measurements, DSM
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Yenilikçi teknolojiler, özellikle fotogrametri ve İnsansız Hava Araçları (İHA'lar), verimliliği önemli ölçüde artırmakta ve çeşitli alanlarda güvenliği sağlamaktadır. Bu makalenin odak noktası olan açık ocak madenlerinde, zemin yüzeyinin sürekli izlenmesi ve değişimlerin doğru şekilde takip edilmesi, operasyonel verimlilik ve iş güvenliği için hayati önem taşımaktadır. Bu çalışma, Çanakkale ilinin Çan ilçesine bağlı Çomaklı köyü yakınlarındaki açık ocak madenini inceleyerek, İHA tabanlı fotogrametrik yöntemlerle yapılan yüzey izleme çalışmalarını ele almaktadır. Madencilikte yüzey değişimlerinin izlenmesi ve teknolojik gelişmelerle birlikte İHA'ların bu süreçlerde kullanımı tartışılmaktadır. Ayrıca, metodoloji ve toplanan veriler hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir. Zaman içerisindeki yüzey değişimlerini takip etmek amacıyla maden sahasının farklı dönemlerde hava fotoğrafları çekilmiştir. Pix4D Mapper yazılımı kullanılarak arazinin 3B yüzey modeli oluşturulmuş ve bu sayede sıyırma bölgesi içindeki belirli çalışma alanındaki hacimsel farklılıkların değerlendirilmesi ve kesitler aracılığıyla incelenmesi mümkün olmuştur. Sonuçlar, İHA tabanlı fotogrametrinin yüzey değişimlerini yüksek doğrulukla izleyebildiğini, hacim tahmininde yüksek doğruluk elde edilebildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Innovative technologies, particularly photogrammetry and Unmanned Aerial Vehicles (UAVs), significantly increase productivity and ensure safety in various areas. In open-pit mines, the focus of this article, continuous monitoring of the ground surface and accurate tracking of changes are vital for operational efficiency and occupational safety. This study examines the surface monitoring studies conducted using UAV-based photogrammetric methods at an open-pit mine near Çomaklı village, Çan district, Çanakkale province. Surface change monitoring in mining and the use of UAVs in these processes, along with technological advancements, are discussed. Detailed information is also provided on the methodology and collected data. To monitor surface changes over time, aerial photographs were taken of the mine site at different periods. A 3D surface model of the site was created using Pix4D Mapper software, enabling the assessment of volumetric differences within the specific study area within the stripping zone and its cross-sectional analysis. The results demonstrate that UAV-based photogrammetry can monitor surface changes with high accuracy and achieve high volume estimation.