Turizm sektöründe çalışan göçmen kadınların toplumsal eşitlik algısının demografik değişkenlere göre incelenmesi
Examining the social equality perception of immigrant women working in the tourism sector according to demographic variables
  1. Tez No: 981105
  2. Yazar: BÜŞRA YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİŞAN KORKMAZ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Göç, Göçmen Kadın, Benlik Kavramı, Eşitlik Algısı, Tourism, Migration, Migrant Women, Self-Concept, Perception of equity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı Türkiye'de turizm sektöründe çalışan göçmen kadınların toplumsal eşitlik algısının demografik değişkenlere göre incelemektir. Göç sürecinin kadınların sosyal konumları üzerindeki etkisi toplumsal eşitlik algısını ele almıştır. Araştırma kapsamında, göçmen kadınların toplumsal eşitlik algılarının yaş, medeni durum, eğitim, gelir düzeyi, Türkiye'de yaşama süresi ve uyruk gibi değişkenlerle ilişkisi analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, katılımcıların toplumsal eşitlik ve cinsiyet rolleri tutumlarının başta eğitim düzeyi olmak üzere medeni durum, gelir seviyesi ve Türkiye'deki yaşam süresi değişkenlerine göre farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Buna ek olarak yaş ve uyruk değişkenlerinin pek çok alt boyut için herhangi bir farklılık ortaya koymadığı anlaşılmaktadır. Toplumsal cinsiyet ve eşitlik algılarının bireylerin sosyokültürel ve yaşam standartlarına göre değişiklik gösterebileceği anlaşılmaktadır. Eğitim seviyesi ve gelir düzeyi yüksek katılımcıların toplumsal cinsiyet rolleri ve eşitliğe yönelik düşüncelerinin olumlu yönde olduğu görülmektedir. Medeni durumu evli olan ve gelir düzeyi yüksek katılımcıların ise bağımsız ve güçlü kadın algısına olumlu baktığı görülmüştür. Eğitim seviyesi değişkeninin tüm alt boyutlardaki tutumu bilinçli şekilde algılanmıştır. Bu nedenle eğitim seviyesi toplumsal konuların algılanmasında önemli bir belirleyicidir tespiti ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the perceptions of social equality of migrant women working in the tourism sector in Turkey. The impact of the migration process on women's social position has addressed the perception of social equality. Within the scope of the study, the relationship between migrant women's perceptions of social equality and variables such as age, marital status, education, income level, length of residence in Turkey and nationality was analyzed. The research findings reveal that participants' attitudes toward social equality and gender roles differ according to variables such as educational level, marital status, income level, and length of residence in Turkey. In addition, it is understood that the variables of age and nationality do not reveal any differences for many sub-dimensions. It is understood that perceptions of gender and equality may vary according to individuals' sociocultural and living standards. Participants with higher education levels and income levels are seen to have positive attitudes toward gender roles and equality. It was observed that participants who were married and had a high income level had a positive view of the perception of independent and strong women. The attitude toward the education level variable was consciously perceived in all sub-dimensions. Therefore, it is determined that education level is an important determinant in the perception of social issues.