Zaman serisi analizi yöntemi kullanarak uçaklar için tahmine dayalı bakım: Trend eğilimleri ve gelecek tahminleri
Predictive maintenance for aircraft using time series analysis:Trend patterns and future forecasts
  1. Tez No: 981162
  2. Yazar: BUĞRA BERKAY ELİTOK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM KOLBAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Sivil Havacılık, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Civil Aviation, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava aracı bakım alanı, Sivil havacılık, Ticari havacılık, aircraft maintenance field, Civil aviation, Commercial aviation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, havacılıkta uçuş emniyeti için kritik öneme sahip motor, flap ve yardımcı güç ünitesi (APU) sistemlerinde meydana gelen arızaların önceden tespitine yönelik tahmine dayalı bakım modelinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Araştırmada, Boeing 737 MAX8 uçaklarından elde edilen uçuş verileri kullanılmış; bu veriler ön işleme adımlarından geçirilerek zaman serisi analizi yöntemleriyle modellenmiş ve tahmin sonuçları MAE ve RMSE hata ölçütleriyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca Power BI tabanlı geliştirilen etkileşimli rapor ile elde edilen sonuçlar görselleştirilmiş ve karar destek mekanizması için kullanılabilir hale getirilmiştir. Çalışma, havacılıkta yalnızca motor verilerine odaklanan geleneksel yaklaşımların ötesine geçerek flap ve APU sistemlerini de kapsayan bütünsel bir model sunmuş; uçuş emniyetini artırma, bakım maliyetlerini azaltma ve Aircraft on Ground (AOG) sürelerini kısaltma potansiyeli ortaya koymuştur. Elde edilen sonuçlar, tahmine dayalı bakımın havacılık sektöründe operasyonel verimlilik ve emniyet açısından önemli katkılar sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to develop a predictive maintenance model for the early detection of failures in aircraft engines, flaps, and auxiliary power unit (APU) systems, which are critical for flight safety. The study utilizes flight data obtained from Boeing 737 MAX8 aircraft, which were preprocessed and modeled using time series analysis methods, with the prediction results evaluated through MAE and RMSE error metrics. In addition, the results were visualized through an interactive Power BI-based report, making them usable as a decision support mechanism. The study goes beyond traditional approaches in aviation that primarily focus on engine data by presenting a holistic model that also encompasses flap and APU systems, thereby demonstrating the potential to enhance flight safety, reduce maintenance costs, and minimize Aircraft on Ground (AOG) durations. The findings reveal that predictive maintenance can provide significant contributions to operational efficiency and safety in the aviation industry.