Türkiye'de istilacı bir balık türü olan Gambusia holbrooki'nin Ilgın gölü (Ilgın, Konya) populasyonunun bazı biyolojik özelliklerinin araştırılması
Investigation of some biological characteristics of the Ilgin lake (Ilgin, Konya) population of Gambusia holbrooki, an invasive fish species in Turkey
- Tez No: 981189
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ KUTLUYER KOCABAŞ, PROF. DR. MEHMET KOCABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Popülasyon biyolojisi, Tatlı su balıkları, Population biology, Freshwater fishes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
Özet
Gambusia holbrooki (Girard, 1859), Poeciliidae familyasına ait bir balık türüdür ve dünya çapında yerli türlere zarar veren istilacı bir tür olarak bilinmektedir. Küresel dağılımı büyük ölçüde çok sayıda sucul yaşam alanına sivrisinek kontrolü için kasıtlı olarak getirilmesine atfedilmektedir. Bu çalışmada, G. holbrooki örnekleri Mayıs 2024 ile Nisan 2025 arasında belirlenen alandan örneklenmiştir. G. holbrooki'nin boy-ağırlık ilişkisi ve kondisyon faktörü incelenmiştir. Örnekleme alanından 103 erkek ve 215 dişi olmak üzere toplam 318 birey yakalanmıştır. Örneklenen örneklerin boy, ağırlık ve kondisyon faktörü ortalamaları sırasıyla 5,44±0,87 cm, 1,66±0,86 g, 1,00±0,35'tir. Popülasyon yapısının analizi, erkek-dişi oranının 1,00:2,08 olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, bu çalışma, türlerin çeşitli içsu kütlelerindeki biyolojisi ve fenotipik adaptasyonu hakkında bilgi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Gambusia holbrooki (Girard, 1859) belongs to the Poeciliidae family and is known around the world as an invasive species harmful to native species. Its global distribution is largely attributed to its intentional introduction for mosquito control in numerous aquatic habitats. Specimens of G. holbrooki were sampled from the designated area between May 2024 and April 2025 as part of this study This study examined the length–weight relationship and condition factor of G. holbrooki. A total of 318 individuals were captured from the sampling area, consisting of 103 males and 215 females. The means of length, weight and condition factor of the sampled specimens were 5.44±0.87 cm, 1.66±0.86 g, 1.00±0.35, respectively. Analysis of the population structure revealed a male-to-female ratio of 1.00:2.08. In conclusion, this study offers insights into the biology and phenotypic adaptability of the species in diverse inland water bodies.