Trakya Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran Tip 2 diyabet hastalarında beslenme tutumu ve D vitamini düzeylerinin diyabet regülasyonu ile ilişkisi
Evaluation of the relationship between nutritional attitudes, vitamin D levels, and glycemic regulation in Type 2 diabetes patients admitted to Trakya University Hospital
  1. Tez No: 981257
  2. Yazar: ZEYNEP TAŞPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Tip 2, Vitamin D, Beslenme Değerlendirmesi, Glisemik Kontrol, Glikozile Hemoglobin, Aile Hekimliği, Diabetes Mellitus, Type 2, Vitamin D, Nutrition Assessment, Glycemic Control, Hemoglobin A, Glycosylated, Primary Health Care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tip 2 diyabetes mellitus, dünya genelinde sıklığı artan, yaşam kalitesini azaltan ve kronik komplikasyonları nedeniyle önemli düzeyde hastalık yüküne yol açan metabolik bir bozukluktur. Hastalığın yönetiminde farmakolojik tedavinin yanı sıra bireylerin beslenme tutumları, fiziksel aktivite düzeyleri ve mikro besin ögeleri açısından durumları glisemik kontrolün sağlanmasında kritik bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, tip 2 diyabetes mellitus tanılı bireylerde beslenme tutumu ve D vitamini düzeylerinin glisemik regülasyon ile ilişkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel bir tasarımla yürütülmüştür. Araştırma, 01 Ekim 2024 ile 31 Mart 2025 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyabet ve Obezite Polikliniğine başvuran, en az bir yıldır tip 2 diyabetes mellitus tanısına sahip olan ve son üç ay içinde glikozillenmiş hemoglobin, son altı ay içinde serum 25-hidroksivitamin D düzeyi ölçülmüş toplam 323 erişkin birey ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma verileri, sosyodemografik özellikleri, diyabet hastalığının seyrine ilişkin klinik bilgileri ve beslenme alışkanlıklarını içeren anket ile Beslenme Tutum Ölçeği kullanılarak yüz yüze toplanmış; biyokimyasal ölçümler hastane bilgi yönetim sisteminden elde edilmiştir. Katılımcıların ortalama yaşı 60,3±11,1 yıl olup yüzde 52,9'u kadındır. Serum 25- hidroksivitamin D düzeyi ortalaması 23,0±9,8 ng/mL, glikozillenmiş hemoglobin ortalaması yüzde 7,7±1,7 ve açlık glukozu ortalaması 140,4±44,4 mg/dL'dir. Beslenme tutumu ile 25- hidroksivitamin D düzeyi arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca 25-hidroksivitamin D düzeyleri ile glikozillenmiş hemoglobin ve açlık kan şekeri değerleri arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Bu bulgular, serum 25-hidroksivitamin D düzeyinin ve beslenme tutumlarının glisemik regülasyonun önemli belirleyicileri olduğunu göstermekte; birinci basamak sağlık hizmetlerinde tip 2 diyabetin yönetiminde yaşam biçimi temelli bütüncül yaklaşımların güçlendirilmesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Type 2 diabetes mellitus is a chronic metabolic disorder with a rising global prevalence, reduced quality of life, and a substantial burden driven by long-term complications. In addition to pharmacological treatment, nutritional attitudes, physical activity, and micronutrient status play essential roles in maintaining adequate glycemic control. This study aimed to investigate the association of nutritional attitudes and vitamin D levels with glycemic regulation among individuals with type 2 diabetes mellitus, using a descriptive and cross-sectional design. The study included 323 adults who presented to the Diabetes and Obesity Outpatient Clinic of Trakya University Faculty of Medicine Hospital between 1 October 2024 and 31 March 2025, had been diagnosed with type 2 diabetes mellitus for at least one year, and had recent measurements of glycated hemoglobin and serum 25-hydroxyvitamin D. Data were collected through face-to-face interviews using a questionnaire assessing sociodemographic characteristics, clinical features, and nutritional habits, along with the Nutrition Attitude Scale. Biochemical measurements were obtained from the hospital information system. Participants had a mean age of 60.3±11.1 years, and 52.9% were women. The mean serum 25-hydroxyvitamin D level was 23.0±9.8 ng/mL, the mean glycated hemoglobin was 7.7±1.7%, and the mean fasting glucose was 140.4±44.4 mg/dL. Nutritional attitude scores showed a significant positive correlation with serum 25-hydroxyvitamin D levels. Significant negative correlations were observed between serum 25-hydroxyvitamin D and both glycated hemoglobin and fasting glucose. These findings demonstrate that nutritional attitudes and serum 25-hydroxyvitamin D levels are key determinants of glycemic regulation. Strengthening lifestyle-oriented, patient-centered approaches within primary care may enhance metabolic outcomes and support the effective management of type 2 diabetes.