Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Denetimli Serbestlik Polikliniğine başvuran olguların madde kullanım özelliklerinin ve saldırganlık düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of substance use characteristics and aggression levels of cases admitted to the Samsun Mental Health and Diseases Hospital Probation Outpatient Clinic
  1. Tez No: 981310
  2. Yazar: SEDANUR SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Madde Kullanımı, Denetimli Serbestlik, Saldırganlık, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği, Substance Use, Probation, Aggression, Buss-Perry Aggression Questionnaire
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, madde kullanımı nedeniyle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 191. maddesi kapsamında hakkında denetimli serbestlik kararı verilerek Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Denetimli Serbestlik Polikliniğine başvuran bireylerin madde kullanım özelliklerini ve saldırganlık düzeylerini belirlemek; bu değişkenlerin sosyodemografik özellikler, suç geçmişi ve şiddet öyküsü ile olan ilişkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanan bu çalışma, 20.05.2024–20.11.2024 tarihleri arasında yürütülmüş ve denetimli serbestlik tedbiri kapsamında polikliniğe yönlendirilen 941 birey çalışmaya dâhil edilmiştir. Veriler, sosyodemografik özellikleri, madde kullanım alışkanlıklarını, suç ve şiddet öykülerini içeren bir anket formu ile Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %91,4'ü erkek ve %8,6'sı kadındır. Yaş ortancası 30,0 (min: 15 – maks: 71) yıl olarak bulunmuştur. Katılımcıların %64,6'sının esrar kullandığı ve %63,1'inin arkadaş çevresi nedeniyle madde kullanmaya başladığı tespit edilmiştir. Kişilerin %42,7'sinin daha önce şiddete maruz kaldığı ve %39,1'inin fiziksel şiddet öyküsü olduğu saptanmıştır. Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği alt boyutları incelendiğinde, kadınların öfke, düşmanlık ve toplam saldırganlık düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha yüksek bulunmuştur. Boşanmış olan, tek yaşayan, sigara ve alkol kullanan, yakın çevresinde madde kullanımı olan ve daha önce şiddete uğrayan bireylerde saldırganlık puanlarının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, daha önce suça karışma ve cezaevi öyküsü bulunan bireylerde de saldırganlık düzeyleri anlamlı biçimde yüksektir. Sonuç: Çalışmanın bulguları, madde kullanımının genç erişkin erkek bireyler arasında daha yaygın olduğunu ve madde kullanımına başlama nedenleri arasında en belirgin risk faktörünün arkadaş çevresi olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, saldırganlık düzeylerinin şiddet öyküsü, suç geçmişi gibi çevresel etkenlerle anlamlı biçimde bağlantılı olduğu saptanmıştır. Bu durum, denetimli serbestlik sürecindeki bireylerde yalnızca madde kullanımına değil, eşlik eden psikososyal risk faktörlerine de bütüncül yaklaşılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the substance use characteristics and aggression levels of individuals who were referred to the Samsun Mental Health and Diseases Hospital Probation Clinic under Article 191 of the Turkish Penal Code No. 5237 due to substance use. It also sought to examine the relationship between these variables and sociodemographic characteristics, criminal history, and experiences of violence. Material and Method: Designed as a descriptive and cross-sectional study, it was conducted between May 20, 2024, and November 20, 2024, and included 941 individuals referred to the clinic under probation measures. Data were collected using a questionnaire covering sociodemographic features, substance use habits, criminal and violence history, along with the Buss-Perry Aggression Questionnaire. Results: Of the participants, 91.4% were male and 8.6% were female. The median age was 30.0 (range: 15–71). It was found that 64.6% of the participants used cannabis, and 63.1% began using substances due to peer influence. Moreover, 42.7% had previously experienced violence, and 39.1% reported a history of physical abuse. Analysis of the Buss-Perry Aggression Questionnaire subscales revealed that females had significantly higher scores in anger, hostility, and total aggression. Higher aggression scores were also observed among divorced individuals, those living alone, users of tobacco and alcohol, individuals exposed to substance use in their close environment, and those with a history of violence. Additionally, individuals with a history of criminal activity or imprisonment had significantly higher aggression levels. Conclusion: The findings of the study indicate that substance use is more prevalent among young adult males, with peer influence being the most prominent risk factor for initiation. Furthermore, aggression levels were significantly associated with a history of violence, criminal background, and environmental factors. These results suggest that a holistic approach addressing not only substance use but also accompanying psychosocial risk factors is essential in the probation process.