Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinde yüklenicinin yapıyı tamamlama ve teslim yükümlülüğü
Contractor's obligation to complete and deli̇ver the building in a construction contract in return for land share
  1. Tez No: 981311
  2. Yazar: LEYLA GÖRKEM TEMEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REFİK CEM DİNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi, Arsa Maliki, Yüklenici, Tamamlama, Teslim, Construction contract in return for land share, Landowner, Contractor, Completion, Delivery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa malikinin taşınmazının belirli paylarını yükleniciye devretmeyi taahhüt ettiği; yüklenicinin ise, arsa üzerinde inşa edeceği binadaki belirli bağımsız bölümleri tamamlayarak arsa malikine teslim etmeyi üstlendiği, uygulamada sıkça karşılaşılan karma bir sözleşme türüdür. TBK m. 26 uyarınca sözleşme serbestisi kapsamında düzenlenebilen bu sözleşmeler, arsa paylarının tamamının veya belirli kısımlarının yükleniciye devri ya da inşaatın ilerlemesine bağlı olarak kademeli devir gibi farklı biçimlerde karşımıza çıkmaktadır. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde teslim, yapının tamamlandığının arsa malikine açık veya örtülü şekilde bildirilmesi ve yüklenicinin yapıdaki fiili egemenliğini sona erdirmesiyle gerçekleşmektedir. Yüklenicinin teslim yükümlülüğünü ifa edebilmesi için, inşa edilen yapının eksiksiz ve tamamlanmış olması gerekmektedir. Ayıplı ifa teslimi engellemezken, eksik işlerin bulunması halinde yapının tamamlanmamış sayılır ve teslim gerçekleşmez. Teslimin gerçekleşmesiyle birlikte yarar ve hasar arsa malikine geçerken aynı zamanda gözden geçirme ve ayıba karşı sorumluluğa ilişkin süreler ile eksik ifaya bağlı zamanaşımı süreleri işlemeye başlar. Aynı zamanda, yüklenicinin ediminin karşılığını oluşturan arsa payının devri borcu da arsa maliki bakımından muaccel hale gelir. Yüklenicinin, teslim zamanı gelmiş olmasına rağmen inşaatı tamamlamamış olması ya da tamamlamış olsa dahi arsa malikine teslim etmemesi halinde, borçlu temerrüdü söz konusu olur. Zira yüklenici, yalnızca inşaatı fiziken tamamlamakla değil, aynı zamanda arsa malikinin fiilen kullanabileceği ve menfaat sağlayabileceği şekilde teslim etmekle yükümlüdür. Teslim gerçekleşmediği sürece yüklenicinin edimi ifa edilmiş sayılmaz. Dolayısıyla, yapı tamamlanmış ancak henüz teslim edilmemişse, yüklenici temerrüde düşmüş sayılır ve TBK'nın borçlu temerrüdüne ilişkin hükümleri, uygulama alanı bulur.
Özet (Çeviri)
The construction contract in return for land share is a mixed contract frequently encountered in practice. Under this agreement, the landowner undertakes to transfer certain shares of the immovable property to the contractor, while the contractor undertakes to complete and deliver specific independent units to the landowner. Pursuant to Article 26 of the Turkish Code of Obligations (TCO), such contracts may be freely arranged and may involve full transfer, partial transfer, or staged transfer depending on the progress of construction. In these contracts, delivery does not take place through physical transfer of possession, but when the contractor explicitly or implicitly informs the landowner that the building is completed and relinquishes control over it. For delivery, the structure must be complete. Defective work does not prevent delivery, but if essential parts are missing, the building is not deemed finished and delivery does not occur. With delivery, benefits and risks pass to the landowner. Periods for inspection, liability for defects, and limitation periods for incomplete performance also begin to run. At the same time, the obligation to transfer the contractor's land share becomes due. If the contractor fails to complete or, despite completion, does not deliver, debtor's default arises. The contractor must not only complete construction but also deliver it in a way that enables the landowner to use and benefit from it. Until delivery occurs, performance is not considered fulfilled, and the TCO provisions on debtor default apply.