Doğuştan böbrek ve üriner sistem anomalisine ikincil gelişen kronik böbrek hastalığında progresyonuna etki eden faktörler
Factors affecting the progression of chronic kidney disease secondary to congenital anomalies of the kidney and urinary tract
  1. Tez No: 981313
  2. Yazar: MEHMET DURUKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AĞBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: CAKUT, KBH progresyonu, risk faktörleri, ACE inhibitörü, CAKUT, CKD progression, risk factors, ACE inhibitors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
CAKUT (konjenital böbrek ve üriner sistem anomalileri), çocukluk çağında kronik böbrek hastalığının (KBH) en sık nedenidir. CAKUT'a ikincil gelişen KBH'de hastalığın ilerleyişini belirleyen risk faktörlerinin tanımlanması, erken müdahale ve prognozun iyileştirilmesi açısından önemlidir. Bu çalışmada, CAKUT tanılı çocuk ve adölesan KBH hastalarında KBH progresyonuna etki eden değiştirilebilir ve değiştirilemeyen faktörler retrospektif olarak incelendi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Nefroloji polikliniğinde takip edilen 87 CAKUT tanılı KBH hastasının verileri geriye dönük olarak analiz edildi. KBH progresyonu, takipte eGFR'de %25 azalma olarak tanımlandı. Değişkenler ikili karşılaştırma, Kaplan-Meier, tek yönlü ve çok değişkenli Cox regresyon analizleri ile değerlendirildi. Takip süresi ortanca 7,6 yıl idi; hastaların %41'inde KBH progresyonu izlendi. Tek yönlü analizlerde başvuru KBH evresi, 3. yıl eGFR, anemi, hiperparatiroidi, asidoz, ACE-İ kullanımı (koruyıcu) KBH progresyonuyla anlamlı ilişkilendirildi. Çok değişkenli analizde yalnızca ACE-İ kullanımı progresyonu anlamlı olarak azalttı (HR: 0,39; %95 GA: 0,18–0,87). Cinsiyet, tanı yaşı, CAKUT alt tipi, hipertansiyon, proteinüri ve hiperürisemi ile anlamlı ilişki bulunmadı. Sonuç olarak, CAKUT'a bağlı KBH'de yalnızca ACE-İ tedavisinin KBH progresyonunu bağımsız olarak yavaşlattığı gösterildi. Diğer bilinen risk faktörleri, düşük hasta sayısı, retrospektif tasarım ve tanı ölçütlerindeki farklılıklar nedeniyle anlamlı bulunmamış olabilir. Bu bulgular, CAKUT'lu hastalarda ACE-İ'nin diğer organ koruyucu özellikleri ile, antiinflammatuar, antioksidan ve antifibrotik etkileriyle, prognoza katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir. Bulguların doğrulanması için daha geniş, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background: CAKUT (congenital anomalies of the kidney and urinary tract) is the most common cause of chronic kidney disease (CKD) in children. Identifying the risk factors associated with CKD progression secondary to CAKUT is crucial for early intervention and improving prognosis. This study retrospectively evaluated modifiable and non-modifiable factors influencing CKD progression in pediatric and adolescent patients with CAKUT. Methods: Data of 87 patients with CAKUT-related CKD followed at the Pediatric Nephrology Clinic of Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Medical Faculty were analyzed retrospectively. CKD progression was defined as a ≥25% decline in eGFR during follow-up. Variables were assessed using bivariate comparison, Kaplan-Meier survival analysis, univariate and multivariate Cox regression models. Results: The median follow-up duration was 7.6 years, and CKD progression was observed in 41% of patients. In univariate analysis, baseline CKD stage, 3rd year eGFR, anemia, hyperparathyroidism, acidosis, and ACE inhibitor (ACE-i) use (protective) were significantly associated with progression. However, in multivariate analysis, only ACE-i use significantly reduced the risk of CKD progression (HR: 0.39; 95% CI: 0.18–0.87). No significant associations were found for sex, age at diagnosis, CAKUT subtype, hypertension, proteinuria, or hyperuricemia. Conclusion: ACE-i therapy was the only independent factor found to slow CKD progression in patients with CAKUT-related CKD. The lack of association with other known risk factors may be due to the limited sample size, retrospective design, and differences in outcome definitions. These findings suggest a possible role of ACE-i beyond blood pressure or proteinuria control such as antiinflammation, antioxidative and antifibrotic features, in CAKUT patients. Larger prospective studies are needed to confirm these results.