Türk ceza hukukunda kişisel verilerle ilgili suçlar (Madde 135-136-138)
Crimes related to personal data in Turkish criminal law (articles 135-136-138)
- Tez No: 981332
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel veri, Kişisel verilerin kaydedilmesi, Kişisel verilerin yok edilmesi, Türk ceza hukuku, Personal data, Recording of personal data, Destruction of data, Turkish criminal law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Türk hukukunda, kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı, 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda bağımsız bir hak şeklinde düzenlenmiştir. 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun, yürürlüğe girmesi ile birlikte özel bir kanunî düzenlemeye kavuşulmuştur. Kişisel verilerle ilgili suçlar, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 135., 136. ve 138. maddelerinde düzenlenmiş, böylelikle işbu hak, ceza hukuku yoluyla da güvence altına alınmıştır. Kişisel verilerin, hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, verilmesi, yayılması, ele geçirilmesi ve yok edilmemesi, kanunun suç şeklinde düzenlediği fiillerdir. İşbu tezde, kişisel verilerin, Türk Ceza Kanunu'nda ilgili maddeler özelinde korunması incelenmiştir. Tez, iki bölümden müteşekkildir. Birinci bölümde, kişisel verilerin korunması hukukundaki temel kavramlar, genel ilkeler ve önemli hususlar; Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun çerçevesinde, kişisel verilerin korunmasıyla ilgili Türkiye'deki ve Dünya çapındaki düzenlemeler, Kişisel Verileri Koruma Kurulu kararları ile ulusal ve uluslararası yargı kararlarından yararlanılarak incelenmiş; tespit edilen eksikliklerin veya çelişkilerin giderilmesi için çözüm önerileri sunulmuştur. Tezin ikinci bölümünde, ceza hukukunda kişisel verilerin korunmasına ilişkin, Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenmiş olan suçlar, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu perspektifinden; ceza normları, genel hukuk ilkeleri ile Kişisel Verileri Koruma Kurulu kararları ve ulusal yargı kararlarıyla birlikte hem teorik hem pratik yönden incelenmiş, tespit edilen eksikliklerin veya çelişkilerin giderilmesi için çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In Turkish law, the right to the protection of personal data is regulated as an independent right in the Constitution of the Republic of Türkiye No. 2709. With the enactment of the Personal Data Protection Law No. 6698, this right gained a specific legal framework. Crimes concerning personal data are regulated in Articles 135, 136, 138 of the Turkish Penal Code No. 5237, thus this right is also secured through criminal law. Unlawfully recording, providing, disseminating, seizing and not destroying personal data are acts that are regulated as crimes by law. In this thesis, the protection of personal data in the Turkish Penal Code, specifically in the relevant articles, has been examined. It consists of two parts. The first chapter, the basic concepts, general principles and important issues in personal data protection law are examined within the framework of the Personal Data Protection Law, by making use of the regulations in Turkey and worldwide regarding the protection of personal data, the decisions of the Personal Data Protection Board and national and international court decisions; and solutions are presented to eliminate the identified deficiencies or contradictions. The second chapter, the crimes regulated in the Turkish Penal Code regarding the protection of personal data in criminal law are examined from the perspective of the Personal Data Protection Law, from both theoretical and practical perspectives, together with criminal norms, general legal principles, Personal Data Protection Board decisions and national court decisions, and solutions are presented to eliminate the identified deficiencies or contradictions.