Çocukların zihin kuramı becerilerinin annelerin kapsayıcılık işlevleri ve zihinselleştirme kapasiteleri açısından incelenmesi
An examination of children's theory of mind abilities in relation to mothers' containment functions and mentalization capacities
- Tez No: 981331
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE TASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zihinselleştirme, Kapsayıcılık İşlevi, Zihin Kuramı, Mentalization, Containment Function, Theory of Mind
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Erken çocukluk döneminde çocukların sosyal, duygusal ve bilişsel gelişiminde bakım verenle kurulan ilişkiler önemli bir rol oynamaktadır. Psikanalitik kuramlar, annenin çocuğun duygusal yaşantılarını zihinsel olarak taşıma ve düzenleme kapasitesini, çocuğun zihinsel temsil geliştirme sürecinde belirleyici bir etmen olarak ele almaktadır. Bu çalışma, çocukların zihin kuramı becerilerini annelerin zihinselleştirme kapasiteleri ve kapsayıcılık işlevleri açısından incelemektedir. Çalışmaya 4–6 yaş aralığında çocuğu bulunan 67 anne ve çocukları dahil edilmiştir. Anneler Zihinselleştirme Ölçeği ve Ebeveyn-Çocuk Kapsayıcılık İşlevi Ölçeği ile, çocuklar ise Zihin Kuramı Ölçeği ile değerlendirilmiştir. SPSS aracılığıyla korelasyon ve farklılık analizleri yapılmıştır. Bulgular, annelerin zihinselleştirme puanları ile kapsayıcılık işlevi ve bazı alt boyutları arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Ölçeğin yapısı gereği kapsayıcılıkta düşük puanlar daha yüksek kapsayıcı işlevi ifade ettiğinden, bu sonuç zihinselleştirme kapasitesi arttıkça kapsayıcılık işlevinin de güçlendiğini göstermektedir. Bu bulgular doğrultusunda, anneye yönelik zihinselleştirme temelli müdahalelerin kapsayıcılık süreçlerini destekleyebileceği ve çocuğun duygusal deneyimlerinin ilişki içinde düzenlenmesini kolaylaştırabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In early childhood, the relationship established with the caregiver plays a crucial role in children's social, emotional, and cognitive development. Psychoanalytic theories conceptualize the mother's capacity to mentally contain and regulate the child's emotional experiences as a key factor in the development of mental representations. This study examines children's theory of mind skills in relation to mothers' mentalization capacities and parental containment functions. The study included 67 mothers with children aged 4–6 years. Mothers were assessed using the Mentalization Scale and the Parent–Child Containment Function Scale, while children were evaluated with the Theory of Mind Scale; correlation and group comparison analyses were conducted using SPSS. The findings revealed significant negative associations between mothers' mentalization scores and the containment function and some of its subdimensions. Given that lower scores on the containment scale indicate higher levels of containment due to the scale's structure, this result suggests that as mentalization capacity increases, containment function also strengthens. In line with these findings, it is suggested that mentalization-based interventions directed toward mothers may support containment processes and facilitate the regulation of children's emotional experiences within the relational context.