Değerler eğitiminde etkileşimli eğitim portalı tasarımı ve ortaöğretim öğrencileri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi
Design of an interactive education portal for values education and its effects on secondary school students
  1. Tez No: 981333
  2. Yazar: ATİLA ERTOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR EMİNE KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler Eğitimi, Etkileşimli içerik, Çoklu ortam öğrenme, Teknoloji, İnteraktif Portal, Values Education, Interactive Content, Multimedia Learning, Technology, Interactive Portal
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
Özet
Dünya üzerinde gerçekleşen dijital devrim niteliğindeki gelişmeler, eğitim sisteminde de çok yönlü ve derinlemesine bir takım gelişim ve değişimlere neden olmuştur. İnternet ve bilgisayar teknolojilerinin yaygınlaşması ile eğitimde dijital içerikler kullanılmaya başlanmıştır. Okul eğitim ve öğretim programlarında yer alan birçok ders öğrencilere kavramlarla ve soyut ifadeler şeklinde aktarılmaktadır. Bu çalışma kavram ve soyut ifadeler şeklinde öğretilmeye çalışılan bu derslerin içeriğini etkileşimli videolara ile zenginleştirerek öğrenmenin daha kalıcı hale getirilebileceği düşüncesi ile ortaya çıkmıştır. Araştırmamızın temelini değerlerin normlar ve ahlak kavramlarıyla olan ilişkisi, değerler eğitiminin hangi yöntemlerle verilmesi gerektiği konusunda henüz kesinleşmiş yargılar olmaması, günümüzde öğrencilerin internet, sosyal medya kullanımı konusunda ki istekleri oluşturmaktadır. Bunlar değerler eğitimi konusunda kullanıcı etkileşimli bir eğitim portalının değerlerimizin öğrenilmesine yardımcı olabileceği fikrini doğurmuştur. Etkileşimli Değerler Eğitimi Portalının çıkış noktası da budur. Sosyal bilimler eğitimine bakış açısı teknolojik, sosyal ve kültürel alanda gerçekleştirilen çalışmalar ile birlikte değişmiş ve gelişmiştir. Eğitimde soyut kavram öğretimi ve yeterliliklerin kazanılmasında görsel ve işitsel öğelerinin ne kadar önemli olduğu noktasında birçok bilimsel çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma da bu bakış açısından hareketle değerler eğitimi ve sosyal bilimler eğitimine farklı bir bakış açısı kazandıracak ve bu eğitim alanında yapılan eğitim ve öğretim faaliyetlerine yardımcı olabilecek bir dijital ve etkileşimli eğitim uygulaması tasarlanacaktır.
Özet (Çeviri)
The developments regarding digital revolution presently ongoing worldwide have led to profound and multidimensional transformations in education systems as well. With the widespread use of the Internet and computer technologies, digital content has become highly integrated into education. Many courses in the school curricula (educational or instructional) are delivered to the students through concepts and abstract expressions. This study has emerged from the idea that enriching the content of such courses with interactive videos and digital materials can enhance learning making it permanent. This research is mainly built upon the relationship between values, norms, and moral concepts; the lack of a consensus on effective methods of how to carry out values education; and the increasing interest of today's students in the use of internet and social media. Within this framework, it is suggested that an interactive education portal could contribute to students' effective acquisition of values. This is the starting point of Interactive Values Education Portal.The perspective on social sciences education has altered evolving in parallel with developments in technological, social, and cultural domains. Numerous scientific studies have been conducted in teaching abstract concepts and fostering competencies emphasizing the significance of audiovisual elements. In the light of this viewpoint, the present study aims to design a digital and interactive educational application that will bring a new point of view to value education and the teaching of social sciences while supporting educational activities carried out in these fields.