Matematik eğitiminde zekâ türleriyle ilişkilendirilen öğretim yöntem ve tekniklerinin belirlenmesi ve analitik hiyerarşi süreci ile analizi
Determination of teaching methods and techniques associated with intelligence types in mathematics education and their analysis through the analytic hierarchy process
  1. Tez No: 981334
  2. Yazar: HAMZA KARANFİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN DELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Eğitim ve Öğretim, Mathematics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli karar verme, Çok amaçlı karar verme, Çok kriterli karar verme, Computer aided decision making, Multiobjective decision making, Multi criteria decision making
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, matematik öğretiminde çoklu zekâ kuramına bağlı öğretim yöntem ve tekniklerinin etkililiği, Analitik Hiyerarşi Süreci yöntemiyle analiz edildi. Bunun için ilk olarak matematik öğretmenlerin ve akademisyenlerin katılımıyla AHP için bir kavram haritası oluşturulmuştur. Daha sonra, öğrencilerin katılımı ile AHP yöntemiyle zekâ türleri analiz edilmiş ve bu zekâların türlerinin göreli önem düzeyleri belirlenmiştir. Ardından, oluşturulan kavram haritasına bağlı olarak zekâ türleri ile ilgili öğretim yöntem ve teknikleri aynı yöntemle değerlendirilmiştir. Böylece, farklı zekâ türlerine göre matematik öğretiminde en etkili yöntemler sırasıyla ortaya konulmuştur. Bu analizlerin sonucunda, öğrencilerin soyut kavramları somutlaştıran, aktif katılımı destekleyen ve anlamlı öğrenmeyi kolaylaştıran öğretim yöntem ve yöntemlerini tercih ettiği görülmektedir. Ayrıca, öğretim yöntemi ve tekniği seçiminde öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve sosyal profillerinin dikkate alınmasının öğrenme sürecini olumlu etkilediği sonucu çıkmıştır. Bu doğrultuda, öğretmenlerin öğrenci merkezli ve etkileşimli öğrenme ortamları tasarlamalarının, öğretim ortamlarının yapılandırılmasının ve teknolojik donanımın artırılmasının matematik öğretiminde öğrenme sürecine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effectiveness of teaching methods and techniques based on the theory of multiple intelligences was analized using the Analytic Hierarchy Process method in mathematics education. For this purpose, a concept map for AHP was first created with the participation of mathematics teachers and academics. Then, the intelligence types in concept map were analyzed using the AHP method with student participation, and the relative importance of these intelligence types was determined. Subsequently, teaching methods and techniques related to these intelligence types were evaluated using the same method, based on the concept map created. Thus, the most effective methods in mathematics teaching according to different intelligence types were revealed. As a result of these analyses, it was observed that students preferred teaching methods and techniques that concretize abstract concepts, support active participation, and facilitate meaningful learning. Also, it was concluded that considering students' cognitive, affective, and social profiles in the selection of teaching methods and techniques positively affects the learning process. In this regard, it is believed that teachers designing student-centered and interactive learning environments, structuring teaching environments, and increasing technological equipment will contribute to the learning process in mathematics teaching.