Siyasi parti tipolojilerine yeni bir yaklaşım: Türkiye'de girişimci parti modeli
A new approach to political party typologies: The entrepreneurial party model in Türkiye
- Tez No: 981382
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER AKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasi partiler, Political parties
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi (CBHS) sonrasında Türkiye'de“girişimci parti”tipolojisinin görünürlük kazanıp kazanmadığını incelemekte ve bu mercekten siyasal sistemin genel dinamiklerini bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Mecliste grubu bulunan ve 2017 sonrası kurulan ve belirli kriterlere (seçime katılma yeterliliği, ittifaklar yoluyla dolaylı katılım ) göre seçilen partiler üzerine yoğunlaşmıştır. Bu kapsamda, 20 parti yetkilisiyle yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiş, Elde edilen veriler MAXQDA yazılımı kullanılarak tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, girişimci partilerin ortaya çıkışını sistemsel, siyasal ve bireysel motivasyonların kesişiminde açıklamaktadır. CBHS'nin getirdiği yeni seçim sistemi ve ittifak siyaseti, küçük partilere kilit rol oynama potansiyeli kazandırarak parti kurmayı cazip hale getirmiştir. Bununla beraber temsil krizlerinin yarattığı memnuniyetsizlik, yeni aktörlere ve söylemlere alan açmıştır. Ayrıca, liderlerin pazarlık ve menfaat arayışları da girişimci partilerin temel motivasyonları arasında yer almıştır. Türkiye'deki girişimci partiler, literatürdeki profesyonelleşme vurgusundan farklı olarak; lider merkezli, zayıf örgütlenmeye sahip, düşük politika üretimi sergileyen ve genellikle iktidar hedefi taşımayan yapılar olarak tanımlanmıştır. Çalışma, girişimci partilerin Türk demokrasisine hem fırsatlar hem de riskler taşıdığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, siyaset bilimi literatürüne kuramsal ve ampirik düzeyde özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines whether the“entrepreneurial party”typology has gained visibility in Türkiye following the Presidential Government System (PGS) and aims to evaluate the general dynamics of the political system from this perspective in a holistic manner. The research focuses on parties represented in parliament as well as those established after 2017, selected according to specific criteria (electoral eligibility, indirect participation through alliances). In this context, semi-structured interviews were conducted with 20 party officials, and the collected data were analyzed using thematic analysis with MAXQDA software. The findings explain the emergence of entrepreneurial parties at the intersection of systemic, political, and individual motivations. The new electoral system and alliance politics introduced by the PGS made party formation more attractive by granting smaller parties the potential to play pivotal roles. In addition, dissatisfaction arising from crises of representation created space for new actors and discourses. Leaders' bargaining and interest-driven pursuits were also identified as core motivations of entrepreneurial parties. Entrepreneurial parties in Türkiye, unlike the emphasis on professionalization in the literature, are defined as leader-centered, weakly organized, exhibiting low levels of policy production, and generally not oriented toward achieving governmental power. The study demonstrates that entrepreneurial parties carry both opportunities and risks for Turkish democracy. In conclusion, it provides an original contribution to the political science literature at both theoretical and empirical levels.