Türkiye'de finansallaşma süreci ve ödeme sistemlerinin gelişimi
Financialization process and development of payment systems in Turkey
  1. Tez No: 981415
  2. Yazar: TAYFUN YAMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Bankacılık, Finance, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Finans, Finans sistemleri, Finance, Finance systems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de finansallaşma sürecinin tarihsel gelişimini ve ödeme sistemlerindeki dönüşümü incelemektedir. Finansallaşma, yalnızca finansal piyasaların genişlemesi değil, aynı zamanda ekonomik büyüme, sermaye hareketlerinin serbestleşmesi ve küresel entegrasyonla birlikte ekonomik yapının yeniden şekillenmesi anlamına gelmektedir. 1980'lerden itibaren uygulanan serbest piyasa reformları, finansal sektörün kurumsal yapısını değiştirmiş, sermaye piyasalarının gelişimini hızlandırmış ve banka dışı finansal kurumların etkinliğini artırmıştır. Bu süreçte finansal araçların çeşitlenmesi, tasarruf ve yatırım tercihlerine alternatifler sunarken, finansal istikrar için yeni düzenleme ve denetim mekanizmalarını gündeme getirmiştir. Özellikle ödeme sistemlerindeki dijital dönüşüm dikkat çekicidir. Elektronik para, mobil çözümler, internet bankacılığı ve temassız ödeme teknolojileri finansal hizmetlere erişimi kolaylaştırmış, işlem maliyetlerini düşürmüş ve kapsayıcılığı artırmıştır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve BDDK'nın düzenlemeleri, elektronik ödeme altyapısının güvenliği ve sürdürülebilirliği açısından kritik rol oynamıştır. Bu dönüşüm, girişimcilik ekosistemini desteklemiş, sermaye piyasalarını derinleştirmiş ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlamıştır. Bununla birlikte, finansallaşma küresel dalgalanmalara karşı kırılganlıkları da beraberinde getirmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'nin finansallaşma süreci ve ödeme sistemlerinin gelişimi; ekonomik büyüme, dijitalleşme ve küresel rekabet koşullarıyla şekillenen dinamik bir alan olarak öne çıkmaktadır. Anahtar Kelimeler Türkiye, finans, ödeme sistemleri, dijital para
Özet (Çeviri)
This study examines the historical development of financialization in Turkey and the transformation of its payment systems. Financialization refers not only to the expansion of financial markets but also to the restructuring of the economy through the liberalization of capital flows, economic growth, and global integration. Since the 1980s, market-oriented reforms have reshaped the institutional structure of the financial sector, accelerated the development of capital markets, and increased the role of non-bank financial institutions. During this period, the diversification of financial instruments provided alternative options for savings and investment, while also requiring new regulatory and supervisory mechanisms to maintain financial stability. One of the most striking aspects of Turkey's financialization process has been the digital transformation of payment systems. Innovations such as electronic money, mobile payments, internet banking, and contactless technologies have facilitated access to financial services, reduced transaction costs, and promoted financial inclusion. Regulations introduced by the Central Bank of the Republic of Turkey and the Banking Regulation and Supervision Agency have played a critical role in ensuring the security and sustainability of the electronic payment infrastructure. These developments have supported entrepreneurship, deepened capital markets, and contributed to economic growth, while also exposing the economy to vulnerabilities stemming from global fluctuations. In conclusion, Turkey's financialization process and the evolution of its payment systems represent a dynamic field shaped by economic growth, digitalization, and global competition, with significant implications for financial stability and inclusive development. Keywords Türkiye, finance, payment systems, digital currency