İllüstrasyon ve düşük sanat ögelerinin heykelleştirilmesi
The sculptural transformation of illustrations and low art elements
  1. Tez No: 981416
  2. Yazar: ORHUN UYGUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Avangard sanat, Baudrillard, Jean, Dijital illüstrasyon, Fantastik illüstrasyon, Güncel sanat, Kitle kültürü, Çağdaş sanat, Avant-garde art, Baudrillard, Jean, Digital illustration, Fantastic illustration, Contemporary art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
Özet
Bu tez, günümüz sanatının popüler kültürle kurduğu ilişkiyi ve bu etkileşim sonucunda ortaya çıkan simülakral üretimleri incelemektedir. İllüstrasyonların yalnızca bir iletişim aracı olmanın ötesinde, eğlence ve popüler kültürü besleyen bir yapıya dönüşmesi; sanatın ticarileşmesini, düşük ve yüksek sanat arasındaki çelişkileri beraberinde getirmiştir. Kitsch, avangard ve gerçeklik kavramlarını tekrar düşünmeye sevk eden bu dönüşümün heykel disiplini içerisindeki yansımaları, araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Düşük sanatın sinema, animasyon ve benzeri sektörlerdeki yaygınlığıyla birlikte ortaya çıkan fantezi ve bilim kurgu üretimleri, bu bağlamda değerlendirilmektedir. Jean Baudrillard'ın 'simülasyon' ve 'simülakr' kavramları, günümüz sanatında gerçekliğin yerine geçen temsilleri anlamak adına kuramsal bir çerçeve sunmaktadır. Tezin son bölümünde, Murakami ve Superflat akımı başta olmak üzere, güncel sanat içerisinde düşük ve yüksek sanat ayrımının bulanıklaşmasında rol oynayan sanatçılar temel alınarak yapılan heykellere yer verilmiş ve bu eserler üzerinden analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between contemporary art and popular culture, focusing on the simulacral productions that emerge from this interaction. The transformation of illustrations beyond being mere tools of communication into elements that feeds entertainment and popular culture has contributed to the commercialization and democratization of art. The reflections of this transformation, which prompted us to rethink the concepts of kitsch, avant-garde and reality, within the discipline of sculpture form the basis of the research. The widespread presence of low art in industries such as cinema and animation, along with the rise of fantasy and science fiction productions, is evaluated within this context. Jean Baudrillard's concepts of“simulation”and“simulacra”provide a theoretical framework for understanding representations that replace reality in contemporary art. In the final part of the thesis, sculptures by artists such as Takashi Murakami and others associated with the Superflat movement are analyzed, as they play a significant role in blurring the boundaries between high and low art in the contemporary art scene.