Kastamonu Davulcusu Mahir Dağlıoğlu'nun hayatı ve sanatçı kişiliği
Life and artistic personality of Kastamonu Drummer Mahir Dağlıoğlu
- Tez No: 981436
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜSLÜM AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kastamonu, Davul, Mahir Dağlıoğlu, Oyun Kurma, Kastamonu, Drum, Mahir Dağlıoğlu, Game Setup
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
Özet
“Kastamonu davulcusu Mahir Dağlıoğlu'nun hayatı ve sanatçı kişiliği”başlıklı bu çalışma, ülkemizde nadiren yetişen yerel sanatçılardan biri olan ve“Karayılan”lakabıyla tanınan Kastamonulu Mahir Dağlıoğlu'nun hayatını ve sanatçı kimliğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada metodolojik yöntem olarak, Mahir Dağlıoğlu'nun hayatını ve sanatçı kimliğini şekillendiren unsurlar ile bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış bilgilere ulaşmak amacıyla alan araştırması yapılmış ve gözlem yöntemi kullanılmıştır. Mahir Dağlıoğlu'nun“oyun kurma”özelliği,“Sepetçioğlu”oyununun figür incelemesi ve yazıya aktarımı gerçekleştirilmiştir. Mahir Dağlıoğlu'nun, sanatını icra ederken kullandığı kıyafet ve aksesuarları görsellerle desteklenerek detaylı açıklamalar ile ifade edilmiştir. Buna ek olarak, araştırma sürecinde elde edilen video kayıtları dijitalleştirilmiş, teknolojik kolaylaştırıcılıktan yararlanılarak eğitimsel kullanımı destekleyen kare kodlar oluşturulmuştur. Sonuç olarak, Mahir Dağlıoğlu'nun yaşamı ve sanatı aracılığıyla, ortaya koyduğu dansı ve oyun kurma becerisi akademiye kazandırılmış, bununla birlikte, Kastamonu davul kültürü yeniden okunmuş ve gelecek kuşaklara aktarılabilecek akademik bir içerik hâline getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, titled“The Life and Artistic Identity of Kastamonu Drummer Mahir Dağlıoğlu”, seeks to investigate the life trajectory and artistic identity of Mahir Dağlıoğlu, a native of Kastamonu who stands out as one of the few remaining local artists in Turkey and is widely recognized by the epithet“Karayılan.”Methodologically, the research is grounded in ethnographic fieldwork and observational techniques, with the aim of elucidating the sociocultural factors that shaped Dağlıoğlu's artistic persona and of documenting information hitherto absent from the scholarly record. Within this framework, particular attention is devoted to Dağlıoğlu's distinctive practice of“game-setting”(oyun kurma), which is analyzed in detail through a choreographic study and the notation of the dance“Sepetçioğlu.”In addition, the costumes and accessories employed in his performances are systematically examined, supported by visual documentation. Furthermore, the video recordings obtained during the research process were digitized and QR codes were generated through technological facilitation to enhance their applicability in educational contexts. In conclusion, the study introduces Mahir Dağlıoğlu's unique contributions to dance and game-setting into the realm of academic discourse. Simultaneously, it reconsiders the drumming tradition of Kastamonu, reinterpreting and recontextualizing it as an academic resource capable of transmission to future generations.