Transcribtidaion and evaluation of zafer newspaper from the Ottoman military press
Osmanlı askeri matbuatından Zafer Gazetesi'nin transkripsiyon ve değerlendirilmesi
- Tez No: 981471
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZAİ BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Askeri, Askeri
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Askeri bir yayın olan Zafer Gazetesi Mart 1912 yılında İsmail Hakkı Bey tarafından İstanbul'da haftalık çıkartılan resimli askeri gazetedir. 14 Mart 1912 tarihinde ilk sayısı yayımlanmıştır. Gazetede siyasi, sosyal ve ekonomik yazılar bulunmamaktadır. Daha çok askerlik mesleğine yönelik haberler ve yazılar bulunmaktadır. Gazete mülkî ve askerî erkânın portrelerinin yanı sıra, kışla hayatını, doğal manzarayı, resmî törenleri, kara ve deniz muharebelerini, askerî teknolojinin yeniliklerini tasvîr eden fotoğraflar ve çizimlerle zengin bir görsel içerik sunar. Gazete özellikle mesleki konularda okuyucularını ve Osmanlı askeri personelini bilgilendirmeyi amaçlamıştır. Bu doğrultuda yabancı eserlerden tercüme yapmak suretiyle oluşturulan makalelere sayfalarında yer verilmiştir. Trablusgarp Savaşı ile alakalı yazılar ve görsel malzeme bakımından kullanılabilecek bir kaynaktır. Perşembe günleri yayınlanan ve 28 sayı halinde çıkan gazete Balkan Harbi ile yayını kesilmiştir, özellikle askerî eğitim ve askerlik mesleğinin icrâ anlayışına ışık tutmaktadır. Yerel bir yayın olmakla birlikte daha çok Osmanlı ordusunun tamamına hitap etmiştir. Bu tezde gazete tanıtılarak, 27 sayısının Osmanlı Türkçesi'nden günümüz harflerine çevirisi yapılmıştır Artin Asadoryan ve Mahdumları ile Nefaset Matbaalarında basılmıştır. Gazete ortalama on sekiz sayfadan ibarettir. Gazetenin 16. sayısından itibaren mesul müdürü olarak M. Şükrü ismi görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Zafer newspaper, the subject of this study, had 28 known issues published between March 1, 1912, and September 13, 1912. The complete set and the first 28 issues of this treatise are available in the National Library catalogs, while the first 27 are in the Istanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library. This work, which I initiated after my advisor, Prof. Dr. Sezai BALCI, accepted my thesis advisorship, was intended to contribute to the history of military literature. The newspaper primarily addressed reform and reform efforts in the Ottoman army. The military topics covered in the treatise focused primarily on infantry and cavalry training, saluting procedures, the use of military technologies, and news of military developments in other states of the period. The newspaper contained no political or polemical articles. The first section provides detailed information about the newspaper, while the second section provides a complete translation of Zafer. I would like to thank my advisor, Prof. Dr. Sezai BALCI, for his helpful suggestions regarding the research, evaluation, and transcription of the thesis. I would also like to thank my family and my valuable officer friends for their support and efforts throughout the thesis writing process and for their patience.