Transhümanizmin insan onuru ve özgürlük anlayışına olası etkileri
The possible effects of transhumanism on the concept of human dignity and freedom
- Tez No: 981470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZEN KAMA IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Biyopolitika, Transhümanizm, İnsan, İnsan onuru, İnsani gelişme, Biopolitics, Transhumanism, Human, Human dignity, Human development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Transhümanizm, insanı özellikle gen teknolojileri ve biyoteknoloji aracılığıyla fiziksel ve bilişsel kapasitelerini arttırmayı amaçlayan bir harekettir. Felsefi, hukuki ve politik boyutları bulunan transhümanizm düşüncesi, öjeni ve morfolojik özgürlük gibi henüz alışık olmadığımız kavramları da beraberinde getirmektedir. Düşüncenin felsefi, politik ve teknolojik alanlara da tesir etmesi, insan geliştirme teknolojilerinin insan onuruyla ne ölçüde uyumlu olacağı sorununu ortaya çıkarmıştır. Teknoloji, takip edilemeyecek denli hızlı ilerlemekte ve her geçen gün yaşantımız üzerindeki tesirini arttırmaktadır. Bu etki pek çok faydalar doğurabileceği gibi pratik yaşamda hak kayıplarına yol açabilecektir. Teknolojinin insan üzerindeki karşı konulamaz etkisi insan onuru ve insanın dünyadaki yeri gibi düşünsel sorulara da neden olabilmektedir. İnsan hakları anlayışı, kaynağını insanın sırf insan olmasından dolayı bu haklara sahip olması düşüncesine dayanır. Bu anlayış bütün insanların hak ve onur açısından eşit olduğu ifade edilmektedir. İnsanın sırf insan olmasından dolayı değerli olması anlayışı esasen aydınlanma felsefesinin bir çıktısı olan insan merkezcilik anlayışından sadır olmuştur. Transhümanizm, bu insan merkezci yaklaşımı reddetmemekle birlikte öjeni ve morfolojik özgürlük gibi kavramları önererek kimilerine göre hukuka kaynak teşkil eden“insan olmak”düşüncesinin kapsamını genişletmekte ve bir noktada anlamını yitirmesine neden olmaktadır. Bu tezin amacı, transhümanizm düşüncesinin vaatlerini insan onuru bağlamında değerlendirmek, kapitalist toplum düzeninde bireysel ve toplumsal ne gibi sonuçlara yol açabileceğini tartışmaktır.
Özet (Çeviri)
Transhumanism is a movement that advocates to enhance humans physically and mentally, especially through genetic engineering and biotechnology. Transhumanist thought, which has philosophical, legal, and political roots, introduce us notions such as eugenics and morphological freedom. The influence of this concept of philosophical, political, and technological fields has raised the question of how compatible human enhancement technologies with human dignity. Technology is evolving at an unprecedented pace, Technologies influence on our daily lives is increasing with each passing day. This influence may be beneficial but also may cause loss of rights. Also it may raise questions about humanity, human dignity, and the human place in the world. The concept of human rights is based on the idea that humans are inherit their rights simply because they are human. In this regard, all humans are equal in terms of rights and dignity. This understanding based on the anthropocentric perspective that originated from Enlightenment philosophy. This understanding basically stems from the anthropocentric approach that is a product of the philosophy of enlightenment. Transhumanizm while accept this anthropocentric approach, proposing concepts such as eugenics and morphological freedom expends the meaning of the idea of being human and it causes the meaning of being human. The purpose of this thesis is to evaluate the promises of transhumanism in the context of human dignity and disguss the potential individual and societal implications that may arise within the framework of a capitalist social order.