Teknik analiz göstergelerinin ikili kombinasyonlarının seçili BİST endeksleri üzerindeki performans analizi
Performance analysis of dual combinations of technical analysis indicators on selected BIST indices
  1. Tez No: 981481
  2. Yazar: CANER GÜRSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA GÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Borsa İstanbul, İstanbul Stock Exchange
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
Özet
Borsa İstanbul'da seçili endekslerde geçmişte meydana gelen fiyat hareketlerinden yararlanarak, teknik analiz göstergelerinin ikili kombinasyonlarının al-sat stratejisi üzerindeki getirilerinin, al-tut stratejisi getirileriyle karşılaştırılması ile performans ölçümünün yapılması bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmada, ilgili endekslerin geçmiş verilerinden yararlanılarak; saatlik, 4 saatlik ve günlük periyotlar üzerinden analiz yapılmıştır. Bu kapsamda; Bollinger Bantları (BB), Emtia Kanal Endeksi (CCI), Hareketli Ortalamalar Yakınsama Iraksama (MACD), Göreceli Güç Endeksi (RSI) ve Basit Hareketli Ortalamalar (SMA) göstergeleri kullanılmıştır. Seçilen beş göstergenin on farklı kombinasyonunun endeksler üzerindeki getirileri, al-tut stratejisiyle karşılaştırılmıştır. MatrixIQ Data Terminal programı ve System Tester uygulaması kullanılarak 2023 açılış çubuğundan 2024 kapanış çubuğuna kadar olan işlem verileri baz alınarak stratejiler oluşturulmuştur. Elde edilen bulgulara göre saatlik periyotlarda fazla işlem sayısından doğan komisyon masraflarından dolayı pozitif bulgular sağlanamamıştır. 4 saatlik ve günlük periyotlarda ise pozitif getiriler sağlanmıştır. 4 saatlik periyotlarda, BİST Banka ve BİST Banka Dışı Likit 10 endekslerinde al-tut stratejisine yakın getiriler sağlayan kombinasyonlar olmuştur. Ek olarak, 4 saatlik periyotta BİST Banka endeksi üzerinde on kombinasyonun yedisi %100'ün üstünde getiri sağlamıştır. Yatırımcılar her iki stratejiyi de tekil olarak tercih edebildikleri gibi bu stratejileri birlikte de tercih edebilirler. Çalışma bulguları, teknik analiz göstergelerini kullanarak yatırım kararı verecek olan yatırımcılara, aracı kurumlara ve portföy yönetim şirketlerine yatırım kararlarını destekleyici bilgiler sunacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate performance by comparing the returns of binary combinations of technical analysis indicators on a buy-sell strategy with those of a buy-and-hold strategy, using past price movements in selected indices on the Istanbul Stock Exchange. In this study, analyses were conducted using hourly, 4-hourly, and daily periods based on historical data from the relevant index. Within this scope, the following indicators were used: Bollinger Bands (BB), Commodity Channel Index (CCI), Moving Average Convergence Divergence (MACD), Relative Strength Index (RSI), and Simple Moving Averages (SMA). The returns of the ten different combinations of the five selected indicators were compared with the buy-and-hold strategy. Strategies were created using the MatrixIQ Data Terminal program and the System Tester application, based on trading data from the opening bar of 2023 to the closing bar of 2024. According to the findings, positive results could not be obtained due to commission costs arising from the excessive number of transactions in hourly periods. However, positive returns were achieved in 4-hour and daily periods. Combinations that provided returns close to the buy-and-hold strategy were observed in the BIST Bank and BIST Non-Bank Liquid 10 indices in 4-hour periods. Additionally, 7 out of 10 combinations on the BIST Bank index generated returns exceeding 100% during the 4-hour period. Investors can choose either strategy individually or combine them. The study's findings will provide valuable information to support investment decisions for investors, brokerage firms, and portfolio management companies that utilize technical analysis indicators.