Yakın ilişkilerde tükenmişliğin yordayıcıları olarak yakınlık korkusu ve duygusal kıskançlık
Fear of intimacy and emotional jealousy as predictors of couple burnout in close relationships
- Tez No: 981484
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL KIZILDAĞ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Eş tükenmişliği, Kıskançlık, Regresyon analizi, Yakın ilişkiler, Yakınlık korkusu, Couple burnout, Jealousy, Regression analysis, Intimate relationship, Fear of intimacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Eş tükenmişliği, kişinin evlilik ilişkisinde beklentilerinin karşılanmaması ile fiziksel, duygusal ve zihinsel boyutlarda yaşadığı çok boyutlu bir durumdur. Bu durumun tetikleyicileri olarak yakınlık korkusunun bireyin duygusal yakınlıktan kaçınmasına neden olması ve ilişkide mesafe oluşturması olasıdır. Öte yandan duygusal kıskançlığın, bireyde eşinin ilgi ve bağlılığını kaybetme kaygısını artırarak, zamanla eş tükenmişliğini besleyen bir unsur haline gelebileceği öngörülmektedir. Buradan hareketle bu çalışmanın amacı, yakınlık korkusu ve duygusal kıskançlık değişkenlerinin eş tükenmişliğini yordayıp yordamadığını incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu çevrimiçi anket yoluyla ulaşılan 385 evli birey oluşturmuştur. Çalışmada veri toplamak amacıyla evli bireylerin demografik özelliklerini belirleyebilmek için araştırmacı tarafından hazırlanan 'Demografik Bilgi Formu'; eş tükenmişlik durumlarını belirlemek için Eş Tükenmişlik Ölçeği (ETÖ), yakın ilişkilerde korku duyma durumlarını belirlemek için Yakınlık Korkusu Ölçeği ve kıskançlık durumlarını belirlemek için Eş Duygusal Kıskançlık Ölçeği kullanılmıştır. Veriler IBM SPSS 26.0 programı ile analiz edilmiştir. Çalışmada betimsel analiz yöntemlerinden hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre yakınlık korkusu eş tükenmişliğini anlamlı olarak yordarken; eş duygusal kıskançlığı eş tükenmişliğini anlamlı olarak yordamamaktadır. Bu doğrultuda, elde edilen bulgular ilgili alan yazın çerçevesinde değerlendirilmiş; kuramsal ve uygulamalı bağlamda çıkarımlarda bulunularak, araştırmacılara ve alanda çalışan uzmanlara yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Couple burnout is a multidimensional condition experienced by individuals at the physical, emotional, and cognitive levels when their expectations in the marital relationship are not met. One of the potential triggers of this condition is fear of intimacy, which may lead individuals to avoid emotional closeness and create distance within the relationship. On the other hand, emotional jealousy may increase individuals' anxiety about losing their partner's attention and affection, eventually becoming a factor that contributes to couple burnout over time. Based on this framework, the aim of the present study is to examine whether fear of intimacy and emotional jealousy predict couple burnout. The study group consisted of 385 married individuals who were reached through an online questionnaire. In order to collect data, a“Demographic Information Form”prepared by the researcher was used to determine the participants' demographic characteristics. The Couple Burnout Scale (SBS) was used to assess levels of couple burnout; the Fear of Intimacy Scale was used to measure the degree of discomfort experienced in close relationships; and the Spousal Emotional Jealousy Scale was employed to evaluate levels of emotional jealousy. The data were analyzed using IBM SPSS 26.0 software. Hierarchical regression analysis, one of the descriptive analysis methods, was used in the study. According to the findings, fear of intimacy significantly predicted spousal burnout, whereas emotional jealousy did not significantly predict spousal burnout. In line with these results, the findings were discussed within the scope of the relevant literature, and both theoretical and practical implications were drawn. Various recommendations were offered for researchers and professionals working in the field.