Reggıo Emılıa temelli proje çalışmalarının okul öncesi dönem çocuklarının problem çözme ve 21. yüzyıl becerilerine etkisi
The effect of Reggio Emilia-based project activities on preschool children's problem-solving and 21st century skills
  1. Tez No: 981485
  2. Yazar: SEMİHA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU YALMAN POLATLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Reggio Emilia yaklaşımı, yarı deneysel desen, okul öncesi eğitim, problem çözme becerisi, 21. yüzyıl becerileri, proje temelli öğrenme, 21. yüzyıl, Proje temelli öğrenme yöntemi, Çocuk-okul öncesi, Reggio Emilia approach, quasi-experimental design, early childhood education, problem-solving skills, 21st-century skills, project-based learning, 21. century, Problem solving ability, Project based learning method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Reggio Emilia yaklaşımına dayalı tematik proje çalışmalarının okul öncesi dönemdeki çocukların problem çözme ve 21. yüzyıl becerileri üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmada yarı deneysel desen kullanılmış olup, yalnızca nicel veri toplanmış ve analiz edilmiştir. Çalışma grubu, İstanbul'da bir belediyeye bağlı çocuk etkinlik merkezine devam eden 60 aylık çocuklardan oluşmakta; deney ve kontrol grupları 15'er çocuk olmak üzere toplam 30 çocuk ile oluşturulmuştur. Veriler, Problem Çözme Becerileri Ölçeği (PÇBÖ) ve 21. Yüzyıl Becerileri Ölçeği (DAY–2) aracılığıyla toplanmıştır. Deney grubuna sekiz hafta süresince dört tematik Reggio Emilia temelli proje uygulanmıştır. Uygulama süreci sonunda elde edilen sontest puanları, her iki ölçekte de deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklar göstermiştir. 21. Yüzyıl Becerileri Ölçeği sonuçlarına göre, deney grubunun sontest ortalaması 93,73, kontrol grubunun ise 64,53 olarak bulunmuştur. Yapılan t-testi sonucunda bu farkın anlamlı olduğu belirlenmiştir (t = 19,291; p < .001). İzleme testi bulguları da bu farkın sürdürülebilir olduğunu göstermektedir. Problem Çözme Becerileri Ölçeği sonuçlarına göre ise deney grubunun sontest ortalaması 38,80, kontrol grubunun ortalaması 28,53 olarak ölçülmüştür. Gruplar arasında yapılan karşılaştırma sonucunda, problem çözme becerilerinde de deney grubu lehine anlamlı fark elde edilmiştir (t = 7,115; p < .001). Ayrıca, PÇBÖ ile DAY–2 puanları arasında yüksek düzeyde pozitif korelasyon olduğu saptanmıştır (r = 0.942; p < .001). Reggio Emilia yaklaşımı, çocuğun özne oluşunu tanıyan, çoklu ifade yollarına ve sosyal inşa sürecine dayalı yapılandırmacı bir modeldir. Vygotsky'nin sosyo-kültürel öğrenme kuramıyla örtüşen bu yaklaşım, çocuğun sosyal etkileşim yoluyla anlam inşa ettiği ve öğrenmeye aktif katılım sağladığı bir öğrenme ortamı sunar. Araştırmanın bulguları, bu pedagojik modelin çocukların bilişsel, sosyal ve yaratıcı yönlerini bütüncül olarak desteklediğini; demokratik ve katılımcı öğrenme ortamlarının problem çözme becerileri üzerinde anlamlı etki yarattığını göstermektedir. Bu çalışma, Türkiye'de Reggio Emilia yaklaşımının etkilerini yarı deneysel nicel araştırma yöntemiyle sistematik biçimde belgeleyen az sayıdaki çalışmalardan biri olması bakımından okul öncesi eğitime özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of thematic project activities based on the Reggio Emilia approach on the problem-solving and 21st-century skills of preschool children. A quasi-experimental design was used in the study, in which only quantitative data were collected and analyzed. The study group consisted of 60-month-old children attending a municipality-affiliated child activity center in Istanbul. The experimental and control groups were formed with 15 children each, for a total of 30 participants. Data were collected using the Problem-Solving Skills Scale (PSSS) and the 21st Century Skills Scale (DAY–2). Four thematic Reggio Emilia-based projects were implemented over an eight-week period with the experimental group. Post-test scores obtained at the end of the implementation process showed statistically significant differences in favor of the experimental group on both scales. According to the results of the 21st Century Skills Scale, the experimental group had a post-test mean score of 93.73, while the control group's mean was 64.53. A t-test revealed this difference to be statistically significant (t = 19.291; p < .001). Follow-up test findings indicated that this difference was sustainable over time. In terms of the Problem-Solving Skills Scale, the post-test mean score for the experimental group was 38.80, compared to 28.53 for the control group. The comparison revealed a statistically significant difference in favor of the experimental group (t = 7.115; p < .001). Additionally, a high positive correlation was found between the PSSS and DAY–2 scores (r = 0.942; p < .001). The Reggio Emilia approach is a constructivist model that recognizes the child as a subject and is based on multiple forms of expression and the process of social construction. This approach, which aligns with Vygotsky's socio-cultural learning theory, offers a learning environment in which children construct meaning through social interaction and actively participate in learning. The findings of the study demonstrate that this pedagogical model holistically supports children's cognitive, social, and creative development and that democratic and participatory learning environments have a significant impact on problem-solving skills. This study presents an original contribution to preschool education in Türkiye as one of the few quasi-experimental quantitative studies that systematically documents the effects of the Reggio Emilia approach.