Manisa ve yöresi sultani çekirdeksiz üzüm bağlarının genel küf florası ve okratoksijenik küf varlığının saptanması
General mold flora of Sultana type vineyards of Manisa and around and determination of ochratoxigenic mold existence
- Tez No: 98151
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ÜSAME TAMER, DOÇ. DR. RENGİN ELTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Manisa, Küf, Mikotoksin, Okratoksin-A, Aspergillus, Penicillium, Manisa, Mould, Mycotoxin, Ochratoxin-A, Aspergillus, Penicillium
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada Manisa ili ve çevresindeki 8 ilçe ile merkezlerdeki (Alaşehir- Kavakiıdere- Yeşilyurt, Sarıgöl, Turgutlu, Salihli, Saruhanlı, Ahmetli) toplam 20 çekirdeksiz sultani üzüm bağı istasyon olarak seçilip bağların genel küf florası ve potansiyel okratoksijenik olanların varlığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla bağlardan toprak, ben düşme yaş üzümü, hasat yaş üzümü ve kuru üzüm örnekleri elde edilmiştir. Alınan örneklere öncelikle geleneksel küf izolasyon yöntemleri uygulanarak küf sayımları yapılmış ve sonuçlar şekillere yansıtılmıştır. Bütün örneklerden elde edilen izolatların tanılamaları yapılmıştır. Tanımlanan 9 genusa ait 47 küf türünün 23'ü Aspergillus, 15'i Penicillium, 2'si Altemaria, 2'si Cladosporium Yer tanesi de Dreschlera, Fusarium, Gliocladium, Rhizomucor ve Trichoderma genuslarına aittir. Tanımlanan türler içersinde yeralan A. ochraceus, A. auricomus, A. awamori, A. fumigatus, A. terreus,A.sydowi, A. versicolor, A. candidus, P. funiculosum, P. viridicatum, P. commune potansiyel Okratoksin A üretme yeteneğinde olarak bilinen türlerdir. Çalışmada ayrıca bütün türlerin koloni ve mikroskobik görünümlerine ait fotoğraflarına da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis 20 sultana type vineyards from Manisa and around were chosen to show general mould flora and whether potential Ochratoxin-A producing moulds present. Samples of soils, pre-harvest and harvest grapes and raisins were taken. Firstly using adequate techniques to samples, mould countings and isolations were done and these results were reflected by figures. Descriptions of obtained isolates were done. 47 specimens belong to 9 genera have been identified. According to genera the distribution of specimens is as follows: 23 Aspergillus, 15 Penicillium, 2 Altemaria, 2 Cladosporium, 1 Dreschlera, 1 Gliocladium, 1 Fusarium, 1 Rhizomucor, 1 Trichoderma. Between these specimens Aspergillus candidus, A. auhcomus, A. awamori,, A. ochraceus, A. fumigatus, A. versicolor, A. sydowi, A. terreus, Penicillium viridicatum, P. commune, P, funiculosum are known to be potential Ochratoxin- A producers. Also their colony and microscobic photographs were taken.