Âdile Sultan'ın Vakfiyeleri ve tasavvufî yönü
The Waqf deeds and sufi aspect of Âdile Sultan
- Tez No: 981519
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE YENİTERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Din, History, Religion
- Anahtar Kelimeler: Adile Sultan, Osmanlı arşivi, Tasavvuf, Vakıfname, Adile Sultan, Ottoman archive, Mystic, Vakıfname
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma, XIX. yüzyılda Osmanlı hanedanı içinde hem edebî hem de manevî kimliğiyle temayüz eden Âdile Sultan'ı merkeze almaktadır. Osmanlı sarayında divan sahibi tek kadın şair olan Âdile Sultan, sarayın debdebesinden ve dünyevî ihtişamından uzaklaşıp tasavvuf yoluna yönelmiş; madden ve manen samimi bir dervişâne hayatı benimsemiştir. Araştırmada, Sultan'ın tasavvufî anlayışı vakfiyeleri üzerinden ele alınmış; özellikle ailesi ve sevdikleri için mevlid ve hatim okutulmasını şart koştuğu hükümler, onun hayır anlayışının“sadaka-i câriye”ve“ameli ebedîleştirme”arzusuyla iç içe geçtiğini göstermektedir. Vakfiyeler, salt hukukî belgeler olmanın ötesinde, rıza bilincini, içsel muhasebeyi ve uhrevî süreklilik arayışını yansıtan manevî göstergeler olarak değerlendirilmiştir. Bu yönüyle Âdile Sultan'ın vakıf anlayışı, XIX. yüzyıl Osmanlı kadınının hem kültürel mirasına hem de tasavvufî dünyasına ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study centers on Âdile Sultan, who emerged in the 19th-century Ottoman dynasty with both literary and spiritual distinction. As the only female poet with a divan in the Ottoman court, Âdile Sultan turned away from the court's pomp and worldly splendor to embrace the Sufi path, adopting a sincere, dervish-like life both materially and spiritually. The research examines the Sultan's Sufi orientation through her endowment deeds; in particular, the provisions requiring the recitation of mevlid and hatim for her family and loved ones demonstrate how her conception of charity intertwined with the desire for ṣadaqah jāriyah and the perpetuation of virtuous deeds. The endowment deeds, beyond being mere legal documents, are evaluated as spiritual indicators reflecting the consciousness of divine consent, inner self-examination, and the pursuit of eternal spiritual continuity. In this respect, Âdile Sultan's approach to endowments sheds light on both the cultural heritage and the Sufi world of 19th-century Ottoman women.