Güncel demokrasi problemlerinin hukuk felsefesi perspektifinden tartışılması
A discussion of current problems of democracy from the perspective of the philosophy of law
- Tez No: 981615
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERMAN KAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Hukuk Felsefesi, Güncel Problemler, İktidarın Kontrolü, Yargı Bağımsızlığı, Democracy, Legal Philosophy, Contemporary Issues, Control of Power, Judicial Independence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, güncel demokrasi problemlerini hukuk felsefesi perspektifinden ele alarak sistematik bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Demokrasi, en basit tanımıyla iktidarın halka ait olduğu bir yönetim biçimi olarak kabul edilse de tarihsel süreçte ve günümüzde, teorik ve pratik düzeyde birçok tartışmaya konu olmuştur. Araştırma, demokrasinin temel ilkeleri ile mevcut sorunlarını,“Devlet ve Yurttaş Arasındaki Temel Problemler”,“Demokrasinin Uygulanabilirliği Problemi”ve“Demokraside İktidarın Kontrolü Problemi”başlıkları altında kategorize etmektedir. Ronald Dworkin'in yargıç bağımsızlığına ilişkin sorularından, güncel olarak ötanazi veya sosyal medya sınırlamaları gibi spesifik meselelere kadar geniş bir problem yelpazesi tartışılmıştır. Çalışmada, analitik felsefenin yöntem ve teknikleri benimsenmiş, kavramsal ve dilsel çözümlemelerle betimleyici ve eleştirel bir üslup kullanılmıştır. Tarihsel arka plan analizleri ile hem problemlerin kökenleri hem de çözüm önerilerinin tutarlılık düzeyi değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, ideal olduğu varsayılan demokrasinin zayıf yönlerinin ortaya konması, mevcut sorunlara çözüm önerileri geliştirilmesi ve demokrasi anlayışına yönelik eleştirel bir katkı sunulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine contemporary problems of democracy from the perspective of legal philosophy in a systematic manner. Although democracy is most simply defined as a form of government in which power belongs to the people, it has been the subject of numerous theoretical and practical debates throughout history and in the present day. The research categorizes the fundamental principles and current issues of democracy under the headings“Fundamental Problems Between the State and the Citizen,”“The Problem of the Applicability of Democracy,”and“The Problem of Controlling Power in Democracy.”The discussion ranges from Ronald Dworkin's questions on judicial independence to contemporary topics such as euthanasia and the regulation of social media. The study adopts the methods and techniques of analytical philosophy, employing a descriptive and critical style supported by conceptual and linguistic analyses. Historical background analyses are provided to explore both the origins of the problems and the consistency of proposed solutions. The aim is to reveal the strengths and weaknesses of the presumed ideal democratic system, develop solutions to existing problems, and contribute critically to the understanding of democracy.