Van yöresinde yetiştirici şartlarında depolanan kaba yemlerdeki afla toksin düzeylerinin saptanması
- Tez No: 98162
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Küf, kaba yem, aflatoksin, Mold, roughage, aflatoxin
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET VAN YÖRESİNDE YETİŞTİRİCİ ŞARTLARINDA DEPOLANAN KABA YEMLERDEKİ AFLATOKSİN OLUŞUMUNUN SAPTANMASI YILDIRIM, Aytekin Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Murat DEMİREL Mart 2000, 38 sayfa Van yöresinde çiftçi şartlarında depolanan kaba yemlerde aflatoksin oluşumunu belirlemek için merkeze bağlı köylerden 10 istasyondan yem örnekleri alınmıştır. Haziran, Ekim ve Şubat aylarında 10'ar adet olmak üzere toplam 30 yem örneği toplanmışta-. Toplanan örneklerde rutubet miktarı, toplam küf sayımı, toksijenik küflerin teşhisi ve aflatoksin analizleri yapılmıştır. Analizler sonucu bütün örneklerde küflerin mevcut olduğu, 23 örneği tazeliğinin bozulmadığı, 6 örneğin tazeliğinin azaldığı ve 1 örneğin tazeliğinin bozulduğu gözlenmiştir. Analizler sonucu Aspergillus ve Penicillium gibi toksijenik küflere rastlanmadığı ancak bu amaçla çalışma yapılan 21 koloniden 5 koloninin Alternaria, 3 koloninin Ulocladium ve 13 koloninin Clodosporium türü küllere ait olduğu görülmüştür. 30 örnekten yalnızca bir örnekte 7 ppb B| ve 6 ppb Gı düzeyinde aflatoksine rastlanmıştır. Örneklerdeki rutubet miktarı bölgenin meteorolojik koşullarına bağlı olarak değiştiği gözlenmiştir. Van bölgesinde çiftçi şartlarında elde edilen ve depolanan kuru otların önemli bir mikrobiyolojik kontaminasyona ve aflatoksin oluşumuna maruz kalmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION of AFLATOXIN LEVEL of ROUGHAGE STORED in FARM CONDITIONS in VAN DISTRICT YILDIRIM, Aytekin Mcs, Animal Science Supervisor Asst. Prof. Dr. Murat DEMÎREL March 2000, 38 pages In this study, roughage samples were taken from ten locations in central village in Van district in order to determine aflatoxin grown in stored roughage in farm conditions. Thirty roughage samples were collected on July, October and February. In each of those months ten samples were collected. Determination of moisture content, mold count, identification of toxic mold and analysis of aflatoxin were performed in the collected samples. At the end of analysis, it was observed that 23 samples did not loose their freshness, freshness of 6 samples decreased and 1 sample lost its freshness. Toxigenic molds such as Aspergillus and Penicillium were not found, but of the 21 colonies studied 5 colonies were Alternaria, 3 colonies ewere Ulocladium and 13 colonies Clodosporium species mold. Aflatoxins were obtained only in one sample of 30 sample of 7 ppb B| and 6 ppb G| level. Moisture content of roughage samples varied depending on the climatic conditions of Van district. It was observed that the roughage obtained and stored at farm conditions in Van district were not exposed to any important microbiological contamination and aflatoxin growth.