Finansal içerme ile banka performansı arasındaki ilişkinin analizi: Türk bankacılık sistemi uygulaması
Analysis of the relationship between financial inclusion and bank performance: Turkish banking system application
  1. Tez No: 981639
  2. Yazar: FATMANUR DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE EBRU AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Bankacılık, Business Administration, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal İçerme, Dijital Finansal İçerme, Banka Performansı, Türk Bankacılık Sistemi, ARDL Sınır Testi Yaklaşımı, Financial Inclusion, Digital Financial Inclusion, Bank Performance, Turkish Banking System, ARDL Bounds Testing Approach
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
Özet
Finansal içerme, daha fazla birey ve işletmenin finansal sisteme dahil olmalarını sağlayarak, bankaların daha fazla ürün ve hizmet sunmalarına imkân sağlamaktadır. Finansal içerme düzeyinin belirlenmesi amacıyla finansal içerme endeksi ve dijital finansal içerme endeksi olmak üzere iki endeks hesaplanmıştır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de finansal içerme endeksi ve dijital finansal içerme endeksinin bankaların finansal performansı üzerinde etkisinin incelenmesidir. Bağımlı değişkenler olarak aktif karlılık oranı, özkaynak karlılık oranı ve net faiz marjı kullanılmıştır. Kontrol değişkenleri olarak ise bankaya özgü değişkenler ve makroekonomik değişkenler kullanılarak analizler yapılmıştır. Ekonometrik analizler ARDL (Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif) Sınır Testi yaklaşımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda finansal içerme endeksinin mevduat bankalarının aktif karlılık oranı, özkaynak karlılık oranı ve net faiz marjı üzerinde anlamlı ve pozitif etkisinin bulunduğu belirlenmiştir. Kamu sermayeli mevduat bankalarının aktif karlılık oranı ve özkaynak karlılık oranı üzerinde finansal içerme endeksinin anlamlı ve negatif etkisi olduğu tespit edilmiştir. Özel sermayeli mevduat bankalarının aktif karlılık oranı ve özkaynak karlılık oranı üzerinde finansal içerme endeksinin anlamlı ve negatif etkisi olduğu görülmüştür. Yabancı sermayeli mevduat bankalarının aktif karlılık oranı, özkaynak karlılık oranı ve net faiz marjı karlılığı üzerinde finansal içerme endeksinin anlamlı ve pozitif etkisi olduğu bulunmuştur. Yerli sermayeli mevduat bankalarının aktif karlılık oranı, özkaynak karlılık oranı ve net faiz marjı üzerinde finansal içerme endeksinin anlamlı ve negatif etkisi olduğu bulunmuştur. Dijital finansal içerme endeksinin Türk bankacılık sistemi aktif karlılık oranı, özkaynak karlılık oranı ve net faiz marjı üzerinde anlamlı ve pozitif etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Financial inclusion ensures that more individuals and enterprises are included in the financial system, enabling banks to offer more products and services. To determine the level of financial inclusion, the financial inclusion index and the digital financial inclusion index were calculated. The purpose of this study is to examine the effect of the financial inclusion index and the digital financial inclusion index on the financial performance of banks in Turkey. Return on assets, return on equity and net interest margin were used as dependent variables. The analyses were performed using bank-specific variables and macroeconomic variables as control variables. Econometric analyses were carried out using ARDL (Autoregressive Distributed Lag) Bound Test approach. As a result of the study, it is determined that the financial inclusion index has a significant and positive effect on the return on assets, return on equity and net interest margin of deposit banks. Financial inclusion index has a significant and negative effect on return on assets and return on equity of publicly owned deposit banks. Financial inclusion index has a significant and negative effect on return on assets and return on equity of privately owned deposit banks. It is found that the financial inclusion index has a significant and positive effect on the return on assets, return on equity and net interest margin of foreign capital deposit banks. Financial inclusion index has a negative and significant effect on the return on assets, return on equity and net interest margin of domestic capital deposit banks. The digital financial inclusion index has a significant and positive effect on the return on assets, return on equity and net interest margin of the Turkish banking system.