İş-yaşam dengesinin çalışan performansına etkisi: E ticaret sektörü üzerine bir araştırma
The effect of work-life balance on employee performance: A study on the e-commerce sector
- Tez No: 981650
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Yaşam Dengesi, Esnek Çalışma, Çalışan Performansı, Work-Life Balance, Flexible Working, Employee Performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte iletişim sınırları neredeyse ortadan kalkmış, iş yapma biçimleri de köklü bir dönüşüm geçirmiştir. Özellikle Covid-19 pandemisinin etkisiyle uzaktan ve esnek çalışma modelleri, birçok sektör için kalıcı bir uygulama hâline gelmiştir. Bu dönüşüm, çalışanların iş ve özel yaşamları arasındaki sınırların giderek yok olmasına neden olarak iş-yaşam dengesi kavramını daha da önemli bir hâle getirmiştir. Artan esneklik beklentisi ve iş yükü, bireylerin iş ve özel hayatları arasında denge kurmakta zorlanmalarına, bu durumun ise hem kişisel yaşamlarına hem de mesleki performanslarına doğrudan etki etmesine yol açmaktadır. Çoğu zaman çalışanlar evlerinde veya sosyal hayatlarında da çalışan statüsünden kurtulamama gibi sorunlarla karşılaşmaktadır. Uzakların yakın olması mesafelerin bir telefon sohbeti ile kısalması tabii ki iş hayatını da doğrudan etkilemiştir. Özellikle günümüzde birçok sektörde çalışan bireyler bu değişimden fazlasıyla nasibini almıştır. Bu araştırma, e-ticaret sektöründeki çalışanların, iş-yaşam dengesi ile performansı arasındaki ilişkiyi açıklamayı hedeflemektedir. Araştırmanın teorik kısmında, literatürden faydalanılarak esnek çalışma modelleri, iş-yaşam dengesi ve çalışan performansı kavramları detaylı şekilde ele alınmıştır. Uygulama aşamasında, e-ticaret alanında faaliyet gösteren çalışanlarla nicel yöntem esas alınarak bir saha çalışması yapılmıştır. Veriler, önceden oluşturulmuş bir anket aracılığıyla elde edilmiş ve katılımcıların iş-yaşam dengesi ve esnek çalışma ile ilgili değerlendirmeleri ile performans düzeyleri arasındaki ilişki istatistiksel tekniklerle çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular neticesinde iş-yaşam dengesini, esnek çalışma ve çalışan performansı kavramları arasında ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The swift progress of technology has significantly reshaped professional communication patterns, bringing about fundamental changes in how work is organized and executed. Particularly with the impact of the Covid-19 pandemic, remote and flexible working models have become permanent practices in many sectors. This shift has led to increasingly blurred lines between work and personal life, making the concept of work-life balance more critical than ever. Growing expectations of flexibility and rising workloads have made it difficult for individuals to maintain this balance, which in turn has directly affected both their personal lives and professional performance. This study aims to examine the relationship between work-life balance and employee performance among individuals working in the e-commerce sector. In the theoretical section, flexible working models, work-life balance, and employee performance concepts were discussed in detail based on the existing literature. During the empirical phase, a quantitative field study was conducted with employees operating in the e-commerce industry. Data were collected through a pre-designed questionnaire, and the relationship between participants' work-life balance perceptions and their performance levels was analyzed using statistical techniques. The findings indicate that employees who maintain a high level of work-life balance also demonstrate significantly higher levels of job performance. These results reveal that when flexible working systems are carefully designed and effectively implemented, they can contribute to both individual well-being and organizational productivity.