Kuantumdan metafiziğe sinemasal hakikat:üç yönetmen, üç film
Cinematic truth from quantum to metaphysics:three directors, three movies
- Tez No: 981657
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TİMİSİ NALÇAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Felsefe, Performing and Visual Arts, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bilim kurgu sineması, Sanat sineması, Science fiction cinema, Art cinema
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
20. Yüzyılın başında dünya değişmeye başlarken, fizik paradigmasının değişiminde de en kritik adımın sahibi olarak kuantum teorisini en başta saymak gerekiyor. Zira modern bilim ve klasik fizik yasalarının tespiti sonrasında insanlığa her şeye hakim olduğu hissi vermesi, kontrolü dışında hiçbir şey bırakmayacak şekilde tüm her şeyi kuşatan bir hakimiyet anlayışı ile sonuçlanmıştı. Ancak kuantum ilke ve prensiplerinin keşfi sonrası zaman içinde bilinen her şeyin bilgisi tamamen uçucu bir hale geldi ve eksikliğin nereden kaynaklandığı üzerine meraklar yoğunlaştı. Bu tez çalışmasında, işte bu boşluğu dolduracak bir arayışın yolculuğu yer almaktadır. Her ne kadar sezgiler vardığımız noktaya bizi daha kolay getiriyor olsa da, kullanageldiğimiz yöntemlerin aracılığıyla da aynı sonuçları elde etmenin mümkün olup olmadığının cevaplarını da bu tezde görebiliriz. İddiam, kuantum teorisinin ve keşfi ile tüm bakış açılarını değiştiren görelilik kuramının birleştirilmesi gayesinden doğacak yeni dünya tecrübemizin bize unuttuğumuz kökleri yeniden hatırlatabilecek potansiyeli olduğu üzerinedir. Dört bölüm olarak tasarlanan çalışmanın ilk iki kısmı, kuantum teorisi ve metafiziğin ne olduğu, insan tecrübesinde nasıl bir alana karşılık geldiği sorularını karşılayan bir literatür taraması şeklindedir. Üçüncü kısım sinema sanatının ne olduğu, kuantum ve metafizik ile nasıl örtüşebileceği ve tür olarak bilimkurgunun imkanları üzerinedir. Fenomenolojik ve hermeneutik yaklaşım ve tematik analizden yararlanılan çalışmanın dördüncü ve son kısmında ise kuantum, metafizik ve sinema ilişkisini kurabildiğimiz üç filmin incelemesi yer almaktadır. Buna göre coğrafi olarak bir çizgi halinde komşu olan üç ülkeden üç yönetmenin birbirine benzer birer filmleri incelenerek sinema sanatının kuantum ilkelerinden metafiziğe bir bağ kurduğu kanaatine varılmıştır. Tecrübeleri farklı olduğundan tercih ettikleri yol ve üsluplar farklı olsa da, üç filmde de maddi dünyayı aşan ve aslın, özün ne olduğuna kafa yoran bir arayışın olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
As the world began to change at the beginning of the 20th century, quantum theory must be mentioned first and foremost as the most critical step in shifting the paradigm of physics. After the establishment of modern science and the laws of classical physics, humanity was given the feeling of mastery over everything, leaving nothing beyond its control. This resulted in a sense of sovereignty that encompassed everything. However, after the discovery of quantum principles, knowledge of everything known became completely volatile over time, and curiosity intensified as to the source of this deficiency. This thesis explores the journey of a quest to fill this void. Although intuition brings us to the point we've reached more easily, we can also see in this thesis the answers to whether it's possible to achieve the same results through our traditional methods. My claim is that our new world experience, arising from the unification of quantum theory and the theory of relativity, whose discovery has transformed all perspectives, has the potential to remind us of our forgotten roots. Designed as four chapters, the first two sections of the study are a literature review exploring the questions of what quantum theory and metaphysics are, what domains they correspond to in human experience. The third section explores the nature of cinema, how it can overlap with quantum and metaphysics, and the possibilities of science fiction as a genre. Utilizing phenomenological, hermeneutics approaches and thematic analysis, the fourth and final section of the study examines three films that demonstrate the connection between quantum, metaphysics, and cinema. Accordingly, by examining similar films by three directors from three geographically neighboring countries, it was concluded that cinema establishes a connection between quantum principles and metaphysics. Although their preferred paths and styles differ due to their different experiences, it is understood that in all three films there is a quest that transcends the material world and ponders what the real, the essence is.