Nesîmî'nin Türkçe Divanı'nda ehlibeyt sevgisi
Love for the ahl al-bayt in Nesîmî's Turkish Divan
- Tez No: 981675
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, Nesîmî, Hz. Muhammed (s.a.v), Ehlibeyt sevgisi, On iki imam, Classical Turkish literature, Nesîmî, Hz. Muhammad, love of Ahl al-Bayt, Twelve Imams
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
14-15. yüzyıl Azeri sahası klasik Türk edebiyatı şairi Seyyid Nesîmî yaşadığı dönemden bugüne dek adından sıkça bahsettirmeyi başarmıştır. Nesîmî, Fazlullah Esterabadi'nin kurduğu Hurufiliğe olan ilgisi ile diğer şairlerden ayrılmaktadır. Hurufiliğiyle tanınan şair, şiirlerinde bu temasyı sıkça işlemiştir. Hurufiliğin yanı sıra Nesîmî; şiirlerinde, Allah sevgisi, peygamber sevgisi, ehlibeyt sevgisi, aşk, tasavvuf gibi konulara da yer vermiştir. Nesîmî'nin Türkçe Divanı'nda yer alan şiirleri incelediğimizde söz konusu eserde büyük ölçüde İslam kültürü, Kur'an-ı Kerim'den ayetler, hadisler ve tasavvufi bilgilerden istifade ettiğini görmüş olduk. Nesîmî'nin şiirleri üç ana başlık altında toplayacak olursak bunlar Hurufilik temalı şiirler, Allah, Peygamber ve ehlibeyt temalı şiirler ve aşk temalı şiirler olarak karşımıza çıkacaktır. Biz bu çalışmayı hazırlarken Nesîmî'nin Türkçe Divanı'nda Ehlibeyt Sevgisinin ağırlıkta olduğu şiirleri incelemeye çalıştık. Bu çalışmayı hazırlarken en önemli kaynağımız Hüseyin Ayan'ın Nesîmî Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri ve Türkçe Divanının Tenkidli Metni adlı eserinden faydalandık. Çalışmamızın sonucunda Nesîmî'nin Türkçe Divanı'ında yer alan şiirlerde Hz. Muhammed (s.a.v) ve ehlibeytine olan sevgi ve bağlılığın derin bir mahiyette olduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
Sayyid Nesîmî, a poet of classical Turkish literature from the 14th-15th century Azeri period, has made a name for himself from his time until today. Nesîmî distinguishes himself from other poets with his interest in Hurufism, founded by Fazlullah Esterabadi. Known for his Hurufism, the poet frequently explored this theme in his poems. In addition to Hurufism, Nesîmî also addressed themes such as love of God, love of the Prophet, love of the Ahl al-Bayt, love, and Sufism in his poems. When we examined the poems in Nesîmî's Turkish Divan, we saw that he drew heavily on Islamic culture, verses from the Quran, hadiths, and Sufi knowledge. If we were to group Nesîmî's poems under three main headings, they would appear as poems with Hurufism themes, poems with themes of God, the Prophet, and the Ahl al-Bayt, and poems with themes of love. In preparing this study, we sought to examine poems in Nesîmî's Turkish Divan that emphasized love for the Ahl al-Bayt. We utilized Hüseyin Ayan's work,“Nesîmî's Life, Literary Personality, Works, and a Critical Text of the Turkish Divan,”as our most important source. As a result of our study, we observed that the poems in Nesîmî's Turkish Divan display a profound love and devotion for the Prophet Muhammad (peace be upon him) and his Ahl al-Bayt.