İmar hukuku boyutuyla organize sanayi bölgelerinin hukuki rejimi
The legal regime of industrial parks in the context of planning law
- Tez No: 981674
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİKŞAH YASİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İdare hukuku, İdari yargı, İmar hukuku, Administrative law, Administrative justice, Zoning law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Sanayi tesisleri bakımından bir arada olmanın ekonomik faydalarının büyük olması yanında, şehirleşme bakımından da bu bir arada olma durumu olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Dünyada sanayi bölgelerinin uygulamaya geçmesi üzerinden bir asırdan fazla zaman geçmiş olup ülkemizde de ilk organize sanayi bölgesinin kurulmasının üzerinden yarım asırdan fazla, organize sanayi bölgelerinin kanuni temele oturması üzerinden de çeyrek asır kadar zaman geçmiştir. Organize sanayi bölgelerine ilişkin hukuki düzen bu süreçte kısmen yerleşmiş bulunmakla birlikte, hukuki bakımdan halen gelişmeye açık yönler de bulunmaktadır. Çalışma kapsamında organize sanayi bölgelerinin hukuki rejimi imar hukuku boyutuyla incelenmiş, olan ve olması gereken bakımından değerlendirmeler yapılmaya çalışılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmakla birlikte ilk bölüm kapsamında sanayi bölgelerinin anlamı ve öneminden başlanarak ülkemizde organize sanayi bölgelerinin hukuki rejimi özellikle imar hukukuna ilişkin kısımlara ağırlık verilerek açıklanmıştır. İkinci bölümde ise yargı kararlarından hareket edilmiş, organize sanayi bölgelerinde imar hukukuna ilişkin konulardaki yargı kararları taranmış ve kararlarda karşılaşılan boyutuyla imar hukuku meseleleri değerlendirilmiştir. Üçüncü bölüm kapsamında ise organize sanayi bölgesi yöneticileri ve görevlilerinin yanıtlayacağı bir anket hazırlanarak, uygulamacıların sorun olarak gördükleri hususların tespitine ilişkin bir araştırma yapılmıştır. Böylece her bölüm bakımından farklı boyutlarla organize sanayi bölgelerinde imar hukukuna ilişkin meseleler değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In addition to the significant economic benefits of industrial facilities being located together, such concentration also produces positive outcomes in terms of urbanization. It has been over a century since industrial zones were introduced worldwide; in Türkiye, more than half a century has passed since the establishment of the first industrial park, and around a quarter of a century since industrial parks were placed on a statutory basis. Although the legal framework concerning industrial parks has been stabilized to some extent during this period, there are still aspects open to further development from a legal perspective. Within the scope of the study, the legal regime of industrial parks has been examined from the perspective of planning law, and attempts have been made to evaluate existing situations as well as to assess the ideal ones. The study consists of three sections. The first section begins with the meaning and importance of industrial zones and continues with an explanation of the legal regime of industrial parks in Türkiye, with a particular focus on issues relating to planning law. In the second section, court decisions concerning planning law in industrial parks were reviewed, and planning law issues as they appear in these decisions were analyzed. In the third section, a survey was prepared for managers and officials of industrial parks, and research was conducted to identify the issues that practitioners perceive as problematic. Thus, an attempt has been made to evaluate matters relating to planning law in industrial parks from different dimensions in each section.