Elektrikli otomobillere yönelik mali teşvikler: Türkiye ve seçilmiş ülke uygulamalarının karşılaştırılması
Financial incentives for electric cars: Comparison of Türkiye and selected country applications
  1. Tez No: 981702
  2. Yazar: SEMA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER YAKAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli otomobiller, Mali teşvik sistemi, Electric cars, Fiscal suppart system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel iklim değişikliği, fosil yakıtlara bağımlılık ve şehirlerde artan hava kirliliği, ulaşım sektöründe temiz enerjiye dayalı çözümleri zorunlu hâle getirmiştir. Elektrikli otomobiller, düşük emisyon seviyeleri ve yüksek enerji verimliliği avantajlarıyla bu dönüşümün merkezinde yer almaktadır. Ancak elektrikli araçlardaki yüksek satın alma maliyeti, sınırlı menzil ve yetersiz şarj altyapısı gibi engeller, elektrikli otomobillere yönelimi sınırlı kılmaktadır. Bu nedenle de çoğu ülkede mali teşvik politikaları oluşturulmaktadır. Bu çalışma, elektrikli otomobillere yönelik mali teşvik politikalarını Türkiye ile seçilmiş ülkeler üzerinden karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Çalışmada seçilmiş ülkelerde uygulanan vergi indirimleri, alım hibeleri, düşük faizli kredi imkânları ve şarj altyapısı yatırımları gibi çeşitli teşvik mekanizmaları incelenerek, Türkiye'deki durum değerlendirilmiş ve Türkiye için mali teşvik önerileri sunulmuştur. Türkiye'nin elektrikli otomobillere yönelik mevcut teşvik sistemi değerlendirildiğinde, uluslararası uygulamalarla karşılaştırıldığında kapsam ve süreklilik açısından sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Türkiye'de daha çok üretime yönelik destekler olduğu, bu desteklerin proje bazlı uygulandığı ve diğer ülkeler ile kaşılaştırıldığında sahipliğe ve kullanıma yönelik desteklerin sınırlı kaldığı görülmüştür. Özellikle doğrudan alım hibeleri, uzun vadeli finansman destekleri ve yaygın şarj altyapısının geliştirilmesi konularında iyileştirmelere ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. Bu kapsamda, Türkiye'nin elektrikli araçlara yönelik teşvik politikalarının hem kapsam hem de süreklilik bakımından güçlendirilmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Global climate change, dependence on fossil fuels, and increasing urban air pollution have made clean energy-based solutions essential in the transportation sector. Electric cars, with their low emissions and high energy efficiency, are at the heart of this transformation. However, obstacles such as the high purchase cost of electric vehicles, limited range, and inadequate charging infrastructure limit the adoption of electric cars. Therefore, financial incentive policies are being developed in many countries. This study examines financial incentive policies for electric cars in comparison with Turkey and selected countries. The study examines various incentive mechanisms implemented in selected countries, such as tax deductions, purchase grants, low-interest loan opportunities, and charging infrastructure investments. The situation in Turkey is evaluated, and financial incentive recommendations for Turkey are presented. An evaluation of Turkey's current incentive system for electric cars reveals that it is limited in scope and sustainability compared to international practices. In Turkey, support is primarily focused on production, while these incentives are implemented on a project-by-project basis, and support for ownership and usage is limited compared to other countries. It has been determined that improvements are needed, particularly in direct purchase grants, long term financial support, and the development of widespread charging infrastructure. In this context, it is recommended that Turkey's incentive policies for electric vehicles be strengthened in terms of both scope and continuity.