Diyarbakır ili nohut (cicer arietinum L.) ekim alanlarında bulunan yabancı ot türlerinin belirlenmesi ve mücadeleleri
Determination of weed species in chickpea (cicer arientinum L.) and their control in Diyarbakır
- Tez No: 98174
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK TEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yabancı otlar, nohut, survey, yabancı ot kontrolü, herbisitler, Weed (s), Chickpea, Cicer arientinum Surveys, Weeds Control, herbicides in
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET DİYARBAKIR İLİ NOHUT (Çicer arietlnum L.) EKİM ALANLARINDA BULUNAN YABANACI OT TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ VE MÜCADELELERİ DEMİR, Abdullah Yüksek lisans tezi, Bitki Koruma Anabilim Dalı Tez danışmanı: Doç. Dr. Işık TEPE Eylül 2000, 36 sayfa Diyarbakır ili Merkez, Bismil, Çermik, Çınar, Ergani, Hazro, Kocaköy ve Silvan ilçelerinde sürveylerin yapılması sonucu 29 femilyaya ait 21 adet dar yapraklı (Monocotyledoned) 112 adet geniş yapraklı {Dicotyledonea) yabancı ot türü tespit edilmiştir. Bunların içerisinde Cichorium intybus il genelinde m 2'de birden den fazla yoğunluk göstererek önemli olarak görülmüş, Galium tricornutum, Sinapis arvensis, Avena sterilis, Convolvulus arvensis, Amaranthus albus, Vaccaria pyramidata, Euphorbia fakata, Euphorbia sp., Turgenia latifolia, Loliumpersicum, Sorghum halepense, Pheleum boiiseri yabancı otlan ise lokal olarak önemli görülmüştür. Trifluralin, Linuron, Terbutryn, Cyanazin, Imazethapyr, elle yolma ve çapalama yöntemlerinin etkinliğini belirlemek için; Diyarbakır Merkez ve Çınar ilçesinde olmak üzere iki lokasyonda denemeler kurulmuştur, elle yolma ve çapalama Yabancı otlara etki bakımından en iyi sonucu vermiştir. En yüksek dane verimi; Imazethapyr ve Linuron (Çıkış öncesi) uygulamalarında alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTARCT DETERMINATION OF WEED SPECD2S IN CHICKPEA (Cicer arientinum L.) AND THEIR CONTROL IN DİYARBAKIR DEMİR, Abdullah Msc, Plant Protection Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Işık TEPE September, 2000, 36 Pages In this study, 21 monocotyledone (narrow leaves ) and 112 dicotiledone (wide leaves ) weed species belong to 29 families by surveys were determined in central of Diyarbakır province and Bismil, Çermik, Çınar, Hazro, Kocaköy and Silvan districts. Cichoriwn intybus L. was found the most important species more than 1 per m2 density in all around of province; also Galium tricornutum, Sinapis arvensis, Avena sterilis, Convolvulus arvensis, Amaranthus albus, Vaccaria pyramidata, Euphorbia falcata, Euphorbia sp., Turgenia latifolia, Lolium persicum, Sorghum halepense, Pheleum boiiseri species were found more than 1 per m2 density in local areas. It was established trials in two different locations to determine the effect of Trifluralin, Linuron, Terbutyrn, Cyanazin, Imazethapyr, Hand weeding and Hoeing methods in Diyarbakır and Çınar. Hand weeding and Hoeing methods gave the best result at the weeds control. The highest seed yield was taken from application of Imazethapyr and Linuron herbicides (preemergens) among of control methods.