Ortodontik retainer plaklarının pH'a bağlı mekanik özelliklerinin, renk değişiminin ve çözünürlüğünün kıyaslanması
Comparison of the mechanical properties, color stability, and solubility of various orthodontic retainers at different pH levels
- Tez No: 981821
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN NUR KORKMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Suda çözünürlük, İn vitro, Water solubility, In vitro
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, vakumla şekillendirilen dört farklı retainer plağının (Atmos– PETG, Erkodur–PETG, Essix ACE–kopoliester, Essix C+–polipropilen) termoformlama ve farklı pH koşullarında yaşlandırma sonrasında mekanik, optik ve çözünürlük/absorbans özelliklerinin değişimleri in-vitro olarak araştırıldı. ISO 527-2 Tip 5B standardına uygun olarak hazırlanan kontrol, pH 4,3, pH 6,7 ve pH 8,3 gruplarında 10'ar adet, her test için toplam 160 numune; deney gruplarında 14 gün boyunca 37 derece sıcaklıkta bekletildi ve ardından çekme testi, Shore A sertlik ölçümü, 350–1000 nm aralığında transmittans–absorbans analizi ile kütle değişimi değerlendirmeleri yapıldı. Verilerin karşılaştırılmasında Kruskal-Wallis testi kullanıldı ve anlamlı farklılığa neden olan marka veya numuneler post-hoc Dunn testi ile belirlendi. İstatistik anlamlılık düzeyi P<0,05 kabul edildi. Bulgulara göre Young modülünün kontrol grubunda Atmos için en yüksek, asidik ortamda Essix C+ ve bazik ortamda Essix C+ ile Essix ACE için en düşük olduğu görülmüştür. Atmos ve Essix C+ markalarının young modüllerinde, uygulanan yaşlandırma koşullarında pH'tan bağımsız olarak anlamlı azalma meydana gelmiştir. Shore A sertliği farklı pH solüsyonlarında yaşlandırma sonrasında hiçbir materyalde anlamlı fark göstermemiştir. Optik özellikler açısından Essix C+ grubu, neredeyse tüm koşullarda en yüksek transmittans değerlerini sergilemiştir. Kütle değişiminde ise tüm markalarda her solüsyonda kütle artışı gerçekleşmiştir. PETG esaslı materyallerde kütle artışı daha belirgin olup, Atmos'ta nötr ve Erkodur'da bazik ortamlarda daha yüksek değişimler gözlenmiştir. Elde edilen bulgular, vakumla şekillendirilen retainer materyallerinin performansının polimer kimyasına ve çevresel koşullara bağlı olarak anlamlı şekilde farklılaştığını ve uzun dönem retansiyon başarısı için materyal seçiminin bilimsel verilere dayalı olarak yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the changes in the mechanical, optical, and solubility/absorbance properties of four different vacuum-formed retainer sheets (Atmos–PETG, Erkodur–PETG, Essix ACE–copolyester, Essix C+– polypropylene) after thermoforming and aging under different pH conditions in vitro. A total of 160 specimens—10 specimens for each of the control, pH 4.3, pH 6.7, and pH 8.3 groups and for each test—were prepared in accordance with ISO 527-2 Type 5B standards, aged at 37°C for 14 days, and subsequently evaluated using tensile testing, Shore A hardness measurements, transmittance–absorbance analysis in the 350–1000 nm range, and mass-change assessments. The Kruskal– Wallis test was used for data comparisons, and the brands or specimens causing significant differences were identified with the post-hoc Dunn test. A significance level of P<0.05 was adopted. According to the findings, the Young's modulus was highest for Atmos in the control group, and lowest for Essix C+ in the acidic environment and for Essix C+ and Essix ACE in the basic environment. A significant decrease in the Young's modulus of Atmos and Essix C+ was observed under the applied aging conditions, independent of pH. Shore A hardness showed no significant differences in any material after aging in different pH solutions. In terms of optical properties, the Essix C+ group exhibited the highest transmittance values under nearly all conditions. For mass change, all brands showed an increase in mass in every solution. Mass increase was more pronounced in PETG-based materials, with higher changes observed in Atmos in the neutral environment and Erkodur in the basic environment. The findings indicate that the performance of vacuum-formed retainer materials differs significantly depending on polymer chemistry and environmental conditions, emphasizing that material selection for long-term retention success should be based on scientific evidence.