Karaciğer nakil alıcılarında SGLT-2 inhibitörlerinin diyabet kontrolü açısından diğer antidiyabetikler ile karşılaştırılması
Comparison of SGLT-2 inhibitors with other antidiabetic agents in liver transplant recipients for diabetes control
- Tez No: 981822
- Danışmanlar: PROF. DR. GUPSE ADALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: karaciğer nakli, SGLT2 inbitörü, solid organ nakli, diyabetes mellitus, posttransplant diyabetes mellitus, liver transplantation, SGLT2 inhibitor, solid organ transplantation, diabetes mellitus, posttransplant diabetes mellitus
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç ve Gerekçe: Son yıllarda sodyum-glikoz kotransporter-2 inhibitörleri (SGLT-2i) diabetes mellitus (DM) tedavisini önemli ölçüde iyileştirmiştir. Genel popülasyonda, bu ilaçların kilo kaybı, karaciğer steatozunun iyileşmesi ve kardiyorenal koruyucu etki gibi ek faydaları vardır. SGLT-2i'lerin transplant sonrası diabetes mellitus (PTDM) tedavisinde etkileri ve karaciğer nakil alıcılarında potansiyel kardiyorenal koruyucu etkileri ile ilgili veriler sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, karaciğer nakil alıcılarında PTDM tedavisinde SGLT-2i'lerin etkinliğini ve güvenliğini değerlendirmektir. Materyal ve Yöntem: Çalışmaya; SBÜ İstanbul Ümraniye EAH Gastroenteroloji Karaciğer polikliniğinden takipli Karaciğer nakli alıcısı olan toplam 52 hasta dahil edilmiştir. SGLT2i alan karaciğer nakil alıcısı n=38 iken, non-SGLT2i alanların sayısı n=14 idi. SGLT2i alanların tedavi başlangıcı, 3., 6. ve12. Aylarında klinik ve laboratuar verileri hasta dosyası ve elektronik veri tabanından kaydedilip karşılaştırılmıştır. SGLT2i ve non-SGLT2i alanların karşılaştırmaları 12. Ayda klinik ve laboratuar verileri ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda karaciğer nakli yapılmış Tip 2 diyabetli hastalarda SGLT2i alanların 0.,3.,6.ve 12. ay kilo, HbA1c, ALT ve takrolimus değerlerinde SGLT2i sonrası anlamlı düşme görülmüştür, eGFR değerleri ve lipid parametrelerinde anlamlı değişiklik izlenmemiştir. SGLT2i ile non-SGLT2i grupları 12.ayda karşılaştırıldıklarında SGLT2i grubunda kilo düşüşünün anlamlı fazla olduğu görülmüştür. SGLT2i kullananlarda ciddi yan etki görülmemiş olup, immunsupresif tedavi değişimi gerekmemiştir. x Sonuç: Karaciğer nakil alıcılarında PTDM'de SGLT2i kullanımı glisemik kontrol, kilo ve ALT değerlerinde olumlu düşme sağlamıştır. Karaciğer nakil alıcılarında SGLT2i tedavisi etkili ve güvenlidir.
Özet (Çeviri)
Objective and Rationale: In recent years, sodium-glucose cotransporter-2 inhibitors (SGLT-2i) have significantly improved the treatment of diabetes mellitus (DM). In the general population, these drugs have additional benefits such as weight loss, improvement of hepatic steatosis, and cardiorenal protective effects. Data on the effects of SGLT-2i's in the treatment of post-transplant diabetes mellitus (PTDM) and their potential cardiorenal protective effects in liver transplant recipients are limited. The aim of this study is to evaluate the efficacy and safety of SGLT-2i's in the treatment of PTDM in liver transplant recipients. Materials and Methods: A total of 52 liver transplant recipients followed up at the Liver Clinic of SBÜ Istanbul Ümraniye Training and Research Hospital were included in the study. There were n=38 liver transplant recipients receiving SGLT2i and n=14 receiving non-SGLT2i. Clinical and laboratory data at the start of treatment and at 3, 6, and 12 months were recorded from patient files and the electronic database and compared. Comparisons between SGLT2i and non-SGLT2i recipients were made using clinical and laboratory data at 12 months. Findings: Patients who were using SGLT2i treatment showed a significant decrease in weight, HbA1c, ALT, and tacrolimus levels at 0, 3, 6, and 12 months after SGLT2i initiation; no significant changes were observed in eGFR values and lipid parameters. When the SGLT2i and non-SGLT2i groups were compared at 12 months, a significantly greater weight loss was observed in the SGLT2i group. No serious side effects were observed in those using SGLT2i, and no change in immunosuppressive therapy was required. xii Conclusion: The use of SGLT2i in PTDM in liver transplant recipients resulted in significant reductions in glycemic control, weight, and ALT values. SGLT2i treatment is effective and safe in liver transplant recipients.