Betonarme kirişlerde alternatif güçlendirme yöntemleri üzerine deneysel bir araştırma
An experimental research on alternative strengthening methods in reinforced concrete beams
  1. Tez No: 981832
  2. Yazar: MEHMET GÜNAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET MUSAB ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme kiriş, Lifli kompozitler, Yapısal güçlendirme, Reinforced concrete beam, Fiber composites, Structural empowerment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 2018, Bölüm 15'teki Deprem Etkisi Altında Mevcut Bina Sistemlerinin Değerlendirilmesi Ve Güçlendirme Tasarımı İçin Özel Kurallar kısmında, binalarda kiriş güçlendirme için lifli polimer (LP) malzemelerin kullanımına yönelik hesaplama esasları tanımlanmaktadır. Ancak, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası yapılan incelemeler, sahada teorik hesaplamaların öngördüğü tam sargı uygulamalarının yaygın olarak hayata geçirilmediğini göstermiştir. Bu uyumsuzluk, güçlendirilmiş binaların öngörülen performans seviyelerine ulaşamaması riskini taşımaktadır. Bu çalışma, TBDY2018'in kiriş güçlendirme hesaplamaları ve saha uygulamaları arasındaki farklılıkları incelemekte ve ileride oluşabilecek muhtemel depremlere karşı alınabilecek önlemleri tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
in Section 15 of the Türkiye Building Earthquake Code 2018, calculation principles for the use of fiber reinforced polymer (FRP) materials for beam reinforcement in buildings are defined. However, the investigations conducted after the major earthquake centered in Kahramanmaraş on February 6, 2023 have shown that the full wrapping applications predicted by theoretical calculations are not widely implemented in the field. This incompatibility carries the risk that the strengthened buildings will not reach the predicted performance levels. This study examines the differences between the beam reinforcement calculations of TBEC2018 and field applications and discusses the precautions that can be taken against possible earthquakes that may occur in the future.