Candidozyma auris'in çeşitli antifungal duyarlılık ve biyofilm oluşturma özelliklerinin saptanması
Determination of various antifungal susceptibility and biofilm formation properties of Candidozyma auris
  1. Tez No: 981859
  2. Yazar: ZEYNEP TEKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BUKET KUNDUHOĞLU, DOÇ. DR. DUYGU ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Candida auris, Candida auris
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Candidozyma auris (Candida auris), son yıllarda dünya genelinde hızla yayılan, çoklu antifungal ilaç direnci gösteren ve hastane kaynaklı salgınlara neden olabilen yeni ve önemli bir fırsatçı patojendir. Özellikle yoğun bakım ünitelerinde izlenen hastalarda yüksek mortaliteye yol açması nedeniyle klinik mikrobiyoloji ve enfeksiyon kontrolü açısından kritik bir sorun olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, C. auris izolatlarının biyofilm oluşturma kapasiteleri ve antifungal duyarlılık profilleri detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmada, izolatların biyofilm oluşturma yetenekleri mikroplak yöntemi ve kristal violet boyama ile değerlendirilmiş, biyofilm üretimi optik dansite (OD) değerleri üzerinden analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, çalışılan C. auris suşlarının büyük çoğunluğunun biyofilm üretmediğini göstermiştir. Sadece üç izolat orta düzeyde biyofilm oluşturmuş olup, bu durum suşların antifungal direnç ve enfeksiyon persistansı açısından potansiyel bir risk faktörü olabileceğini düşündürmektedir. Antifungal duyarlılık testleri, Thermo Scientific YeastOne YO10 paneli kullanılarak yapılmış ve sonuçlar CDC'nin 2023 yılında güncellediği CLSI mikrodilüsyon yöntemine göre yorumlanmıştır. Ekinokandin grubundan kaspofungin ve nhibitor ile test edilen izolatlarda genel olarak yüksek düzeyde duyarlılık saptanmış; kaspofungin için MİK₅₀ ve MİK₉₀ değerleri sırasıyla 0.25 ve 0.5 µg/mL olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, nhibitor için az sayıda izolatta yüksek MİK değerlerinin raporlanmış olması, direnç gelişimi açısından dikkatli izlem gerekliliğini ortaya koymaktadır. Anidulafungin ise tüm izolatlara karşı etkili bulunmuş ve C. auris enfeksiyonlarının tedavisinde halen geçerli bir seçenek olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, C. auris'in biyofilm oluşturma kapasitesi ve antifungal direnç profili enfeksiyonun tedavisinde kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Candidozyma auris (Candida auris) is a newly emerging and significant opportunistic pathogen that has rapidly spread worldwide in recent years. It exhibits multidrug resistance to antifungal agents and is capable of causing nosocomial outbreaks. Due to its high associated mortality, particularly among patients in intensive care units, it is considered a critical concern in clinical microbiology and infection control. In this study, the biofilm-forming capacities and antifungal susceptibility profiles of C. auris isolates were investigated in detail. The biofilm formation ability of the isolates was evaluated using the microtiter plate method combined with crystal violet staining, and biofilm production was quantified based on optical density (OD) values. The data revealed that the majority of the studied C. auris strains did not produce biofilms. Only 3 isolate demonstrated moderate biofilm formation, suggesting that this strain may pose a potential risk in terms of antifungal resistance and infection persistence. Antifungal susceptibility testing was performed using the Thermo Scientific YeastOne YO10 panel, and the results were interpreted according to the updated 2023 CLSI microdilution guidelines provided by the CDC. Isolates tested with the echinocandins caspofungin and micafungin generally exhibited high susceptibility, with MIC₅₀ and MIC₉₀ values for caspofungin determined as 0.25 and 0.5 µg/mL, respectively. However, the detection of elevated MIC values for micafungin in a small number of isolates underscores the need for continued surveillance and highlights the potential risk of emerging resistance. All isolates were found to be susceptible to anidulafungin, confirming its continued effectiveness as a treatment option for C. auris infections.In conclusion, the biofilm-forming capacity and antifungal resistance profile of C. auris are of critical importance in the clinical management of infections caused by this pathogen.