Candida auris (Candidozyma auris) izolatlarında biyofilm varlığı ve antifungal duyarlılığın araştırılması
Evaluation of biofilm formation and antifungal susceptibility in Candidozyma auris (Candida auris) isolates
  1. Tez No: 1014478
  2. Yazar: SÜMEYYE İLHAN
  3. Danışmanlar: DR. DENİZ TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: antifungal direnç, biyofilm varlığı, Candidozyma auris (Candida auris), flukonazol direnci, sıvı mikrodilüsyon, Antifungal ajanlar, Antifungal duyarlılık testleri, Candida auris, İlaçlara direnç-çoklu, antifungal resistance, biofilm formation, broth microdilution, Candidozyma auris (Candida auris), fluconazole resistance, Antifungal agents, Antifungal sensitivity tests, Candida auris, Drug resistance-multiple
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: C. auris, sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlara yol açabilmesi, çoklu antifungal direnç göstermesi ve salgınlara neden olabilme potansiyeli nedeniyle son yıllarda önemli bir fungal patojen olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, kan kültürü örneklerinden elde edilen C. auris izolatlarının antifungal duyarlılıklarının ve biyofilm oluşturma kapasitelerinin değerlendirilmesi; biyofilm oluşumu ile antifungal direnç arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza kan kültürü örneklerinden izole edilen toplam 130 C. auris izolatı dahil edilmiştir. İzolatların tanımlanması MALDI-TOF MS [VITEK®MS (bio-Merieux, MarcyI'Etoile;France)] ile gerçekleştirilmiştir. Antifungal duyarlılık testleri; flukonazol, vorikonazol, posakonazol, itrakonazol, isavukonazol, anidulafungin, mikafungin ve amfoterisin B için CLSI M27 standardına uygun olarak sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile yapılmıştır. Biyofilm oluşumu mikroplak yöntemi ile araştırılmıştır. Bulgular: Antifungal duyarlılık sonuçlarına göre izolatların %90,8'inin flukonazole, %33,9'unun Amfoterisin B'ye dirençli olduğu belirlenmiştir. Ekinokandinlere karşı direnç saptanmamıştır. İzolatların 121'inin (%93,1) biyofilm oluşturduğu saptanmıştır. Biyofilm oluşturan izolatların %36,9'u zayıf, %13,8'i orta ve %42,3'ü güçlü biyofilm üreticisi olarak sınıflandırılmıştır. Biyofilm oluşumu ile antifungal direnç arasındaki ilişki değerlendirildiğinde flukonazol, vorikonazol, posakonazol, itrakonazol, amfoterisin B, mikafungin, anidulafungin ve isavukonazol için biyofilm varlığı ile antifungal duyarlılık arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda C. auris izolatlarında yüksek oranda biyofilm oluşumu ve flukonazol direnci tespit edilmiştir. Ancak biyofilm oluşumu ile antifungal direnç arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bu bulgular, antifungal direncin yalnızca biyofilm varlığı ile açıklanamayacağını, antifungal direnç gelişiminin çok yönlü ve kompleks bir süreç olduğunu, aynı zamanda genetik direnç mekanizmaları ve izolatlar arası fenotipik farklılıkların da bu süreçte önemli rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Candida auris has emerged as an important fungal pathogen in recent years due to its ability to cause healthcare-associated infections, exhibit multidrug antifungal resistance, and lead to outbreaks. The aim of this study was to evaluate the antifungal susceptibility and biofilm-forming capacity of C. auris isolates obtained from blood culture samples and to investigate the relationship between biofilm formation and antifungal resistance. Materials and Methods: A total of 130 C. auris isolates recovered from blood culture samples were included in this study. Identification of the isolates was performed using MALDI-TOF MS [VITEK® MS (bioMérieux, Marcy-l'Étoile, France)]. Antifungal susceptibility testing was carried out by the broth microdilution method in accordance with the CLSI M27 standard for fluconazole, voriconazole, posaconazole, itraconazole, isavuconazole, anidulafungin, micafungin, and amphotericin B. Biofilm formation was investigated using the microtiter plate method. Results: According to the antifungal susceptibility test results, 90.8% of the isolates were resistant to fluconazole and 33.9% were resistant to amphotericin B. No resistance to echinocandins was detected. Biofilm formation was observed in 121 (93.1%) isolates. Among the biofilm-producing isolates, 36.9% were classified as weak, 13.8% as moderate, and 42.3% as strong biofilm producers. When the relationship between biofilm formation and antifungal resistance was evaluated, no significant association was found between biofilm formation and antifungal susceptibility for fluconazole, voriconazole, posaconazole, itraconazole, amphotericin B, micafungin, anidulafungin, or isavuconazole (p>0.05). Conclusion: In our study, a high rate of biofilm formation and fluconazole resistance was detected among C. aurisisolates. However, no significant relationship was found between biofilm formation and antifungal resistance. These findings suggest that antifungal resistance cannot be explained solely by the presence of biofilm, and that the development of antifungal resistance is a multifactorial and complex process in which genetic resistance mechanisms and phenotypic differences among isolates may also play important roles.