Uluslararası sağlık hizmet kuruluşlarının pazarlama stratejileri: Türkiye özel sağlık sektörü üzerine bir inceleme
Marketing strategies of international healthcare organizations: An analysis of the private healthcare sector in Türkiye
- Tez No: 981929
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZELKA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama stratejileri, Sağlık hizmetleri pazarlaması, Uluslararası iş stratejileri, Özel sağlık hizmet sunucuları, Marketing strategies, Marketing of health services, International business strategy, Private health service providers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de özel sağlık sektöründe faaliyet gösteren uluslararası sağlık kuruluşlarının pazarlama stratejilerini kapsamlı bir şekilde incelemektir. Bu bağlamda, sağlık kuruluşlarının pazarlama stratejilerinin nasıl etkilendiği, hangi yöntemleri kullandıkları ve sürdürülebilir başarı için hangi faktörlere odaklandıkları araştırılmıştır. Araştırma, nitel bir vaka çalışması olarak tasarlanmış ve 20 uluslararası sağlık kuruluşunun yöneticileri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiş, pazarlama stratejilerinin temel bileşenleri, farklılaşma noktaları ve uygulamadaki zorluklar detaylandırılmıştır. Bulgular, dijital pazarlamanın özellikle sosyal medya kanalları aracılığıyla hasta etkileşimini ve memnuniyetini artırdığını göstermektedir. İlişki pazarlaması, uzun vadeli hasta sadakati oluşturmak için etkili bulunurken; nöropazarlama teknikleri, karar verme süreçlerinde hastaların duygusal yönelimlerini anlamada öne çıkmıştır. Gerilla pazarlaması ise rekabetin yoğun olduğu alanlarda yenilikçi ve düşük maliyetli çözümler sunarak fark yaratmaktadır. Ayrıca, kültürel uyum stratejilerinin, özellikle yabancı hastaların beklentilerinin karşılanmasında kritik bir unsur olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak uluslararası sağlık kuruluşlarının Türkiye'deki rekabet avantajlarını koruyabilmeleri için dijitalleşmeye yatırım yapmaları, hasta odaklı hizmet modelleri geliştirmeleri ve kültürel farklılıklara duyarlı yaklaşımlar benimsemeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comprehensively examine the marketing strategies of international healthcare organizations operating in Türkiye's private healthcare sector. In this context, the study investigates how the marketing strategies of healthcare organizations are shaped, which methods they employ, and which factors they focus on to achieve sustainable success. The research was designed as a qualitative case study, and semi-structured interviews were conducted with the managers of 20 international healthcare organizations. The collected data were analyzed using thematic analysis, and the fundamental components of marketing strategies, points of differentiation, and implementation challenges were elaborated in detail. The findings indicate that digital marketing, particularly through social media channels, significantly enhances patient engagement and satisfaction. Relationship marketing was found to be effective in building long-term patient loyalty, while neuromarketing techniques stood out in understanding patients' emotional tendencies during decision-making processes. Guerrilla marketing, on the other hand, provides innovative and cost-effective solutions in highly competitive markets, thereby creating a distinct advantage. Moreover, cultural adaptation strategies were identified as a critical element, particularly in meeting the expectations of foreign patients. In conclusion, it is recommended that international healthcare organizations invest in digitalization, develop patient-centered service models, and adopt culturally sensitive approaches in order to maintain their competitive advantage in Türkiye.