Güneydoğu Anadolu Bölgesi kavun ekim alanlarında solgunluk hastalığı etmeni (fusarium oxysporum f.sp.melonis ) (leach and currence)'nin yaygınlığı ve bu etmene karşı bazı kavun çeşitlerinin tepkileri
Prevalence of wilt disease pathogen, fusarium oxysporum f.sp.melonis (leach and currence) in the melon growing areas of the southeast Anatolian region and reactions of the some cultivars to wilt pathogen
  1. Tez No: 98194
  2. Yazar: BEHZAT BARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENER KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kavun, Fusarium solgunluğu, yaygınlık, çeşit tepkileri, Melon, Fusarium wilt, prevalance, cultivar reactions. in
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 30
Özet
ÖZET GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KAVUN EKİM ALANLARINDA SOLGUNLUK HASTALIĞI ETMENİ“Fusarium oxysporum f. sp. melonis (Leach and Currcncc) ”NİN YAYGINLIĞI VE BU ETMENE KARŞI BAZI KAVUN ÇEŞİTLERİNİN TEPKİLERİ BARAN, Behzat Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd Doç. Dr. Şener KURT Ekim 2000, 29 sayfiı Bu çalışmayla kavun yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Diyarbakır, Adıyaman ve Mardin illerindeki kavunlarda Fusarium oxysporum f. sp. melonis'tn yaygınlığı ve bazı çeşitlerin bu hastalığa karşı duyarlılık düzeyleri tespit edilmiştir. Hastalığın bu illerdeki yaygınlık oranlan arasıyla % 96,03, % 86.8 ve 81.5 hastalık oranlan ise; % 53.3, % 42,5 ve % 46,6 olarak belirlenmiştir. Aynca survey yapılan kavun ekim alanlarında münavebe uygulanmayan tarlalarda hastalığın % 100'e ulaştığı saptanmıştır. Tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekrarlı olarak kurulan saksı denemesinde, hastalık tepkisi araştırılan çeşitlerden en duyarlı çeşitler; Peteğ (Hasoçerko), Azizo, Diyarbakır Yuvarlak, Diyarbakır Uzun, Altınbaş, Kırkağaç, Hasanbey, Kırkağaç-589, en dayanıldı çeşitler, 8 Fİ Galia Tip, 34 Fİ Galia Tip, 33 Fİ Ananas Tip, Amilara kavunu, Adıyaman, Çeşme kavunu 1/3, Çeşme kavunu 5/11, Kırkağaç-637, Babieca RZ 929, Makdimon, Aikido Fİ Hibrit, 1051 Rito, Bergpass Fİ, Çeşme kavunu 7/8, orta düzeyde dayanıldı çeşitler; Çeşme kavunu 1/1 ve Çinikız-98 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREVALENCE OF WILT DISEASE PATHOGEN, Fusarium oxy sporum f. sp. melonis“ (Leach and Currence)”IN THE MELON GROWING AREAS OF THE SOUTHEAST ANATOLIAN REGION AND REACTIONS OF THE SOME CULTWARS TO WILT PATHOGEN BARAN, Behzat Yüzüncü Yıl University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Plant Protection 2000, Page: 29 In this study it was determined the widespread and reaction of sensitive level of melon varieties to Fusarium oxy sporum f. sp. melonis in intensive growing areas in Diyarbakır, Adıyaman and Mardin Provinces. It was determined prevalence of disease as 96.03 %, 86.80 % and 81.50 % and rate of disease as 53.30 %, 42.50 % and 46.6 %respectively. Also it was found the disease reach to 100 % in non alternate cropping fields. It was determined the most sensitive varieties are Peteğ (Hasoçerko), Azizo, Diyarbakır Yuvarlak, Diyarbakır Uzun, Altınbaş, Kırkağaç, Hasanbey and Kırkağaç-589; the most resistant varieties are the 8 Fİ Galia type, 34 Fl Galia type, 33 Fl Ananas type, Amilara kavunu, Adıyaman, Çeşme kavunu 1/3, Çeşme kavunu 5/11, Kırkağaç-637, Babieca RZ 929, Makdimon, Aflrido Fl Hybrite, 1051 Rito and Bergpass Fl; the middle resistant varieties are the Çeşme kavunu 7/8, Çeşme kavunu 1/1 and Çinilaz-98 at the flower-pot study according to the randomised plot and 4 replicate trials.