Lise öğrencilerinin sosyal medya fenomenlerini kanaat önderi olarak algılamaları ile afetlere hazırlık inançları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation the relationship between high school students' perception of social media phenomenons as opinion leaders and disaster preparedness beliefs
  1. Tez No: 981940
  2. Yazar: ZELİHA ERTÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA ERENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Afet bilinci, Afet eğitimi, Afetler, Disaster awareness, Disaster education, Disasters
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğal Afetlerin Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Afetler sonrasında yaşanan kayıpların önemli bir bölümü, afet öncesinde yetersiz hazırlık düzeyi ve düşük farkındalıkla doğrudan ilişkilidir. Bu durum, afet bilincinin oluşumunda bireysel ve toplumsal etkenlerin önemini ortaya koymaktadır. Bu araştırma, lise öğrencilerinin afetlere hazırlık inançları ile sosyal medya fenomenlerini kanaat önderi olarak algılamaları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Sosyal medyanın özellikle gençler için bilgi edinme, iletişim ve yönelim kaynağı haline geldiği günümüzde fenomenlerin kanaat önderliği rolü giderek öne çıkmaktadır. Buna paralel olarak afetlerin bireyler ve toplumlar üzerindeki etkileri, afetlere yönelik hazırlık düzeylerini ve inançlarını araştırmayı gerekli kılmaktadır. Çalışmada öğrencilerin sosyodemografik özellikleri, afet deneyimleri, afet eğitimi alma durumları ve sosyal medya kullanım alışkanlıkları değerlendirilmiş; cinsiyet, eğitim, içerik türü ve sosyal medya kullanım süresi gibi değişkenlerin bu algılar üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Bulgular, cinsiyetin fenomenleri kanaat önderi olarak algılamada belirleyici olmadığını, ancak kadın öğrencilerin afet hazırlık inançlarının erkeklere göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca afet eğitimi alan öğrencilerin hazırlık inançlarının daha güçlü olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada sosyal medya kullanım süresi ile afetlere hazırlık inancı arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki bulunmuş, ancak fenomen algısıyla anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bu sonuçlar, gençlerin afet bilinci geliştirmelerinde sosyal medya ve fenomenlerin rolünü anlamaya katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
A significant portion of post-disaster losses can be directly attributed to insufficient preparedness and low levels of awareness prior to such events. This highlights the importance of both individual and societal factors in developing disaster awareness. This study examines the relationship between high school students' disaster preparedness beliefs and their perceptions of social media influencers as opinion leaders. In today's world, where social media serves as a major source of information, communication, and guidance for young people, influencers increasingly play a prominent opinion-leading role. The study evaluated students' sociodemographic characteristics, disaster experiences, disaster education status, and social media usage habits, analyzing how variables such as gender, education, content type, and time spent on social media affect these perceptions. The findings revealed that gender did not significantly influence the perception of influencers as opinion leaders; however, female students demonstrated higher levels of disaster preparedness beliefs compared to males. Moreover, students who received disaster education showed stronger preparedness beliefs. A weak negative correlation was found between time spent on social media and disaster preparedness beliefs, while no significant relationship was observed between influencer perception and preparedness beliefs. These results contribute to a better understanding of the role of social media and influencers in shaping disaster awareness among young people.