Siyasal seçim kampanyalarında liderlerin sosyal medya kullanımı: 2023 cumhurbaşkanlığı seçimi
Leaders' use of social media in political election campaigns: 2023 presidential election
  1. Tez No: 981941
  2. Yazar: SEVGİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SERKAN OKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital siyasal iletişim, sosyal medya, içerik analizi, seçim kampanyası, X platformu, 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Digital political communication, social media, content analysis, election campaign, X platform, 2023 Presidential Election
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşme, siyasal iletişim pratiklerini kökten dönüştürmüş; geleneksel kampanya araçlarının yanına sosyal medya gibi hızlı, etkileşimli ve hedefe yönelik yeni mecralar eklemiştir. 2010 sonrasında sosyal medya, liderlerin seçmenle doğrudan iletişim kurabildikleri, mesajlarını aracısız biçimde paylaşabildikleri stratejik bir alan hâline gelmiştir (Castells, 2012). Siyasal tartışmalar artık mitinglerden önce X (Twitter), Instagram, TikTok ve YouTube gibi dijital platformlarda şekillenmektedir. Bu durum, kampanyaların zamanlamasını, biçimini ve içeriğini temelden etkilemektedir. Sosyal medya yalnızca bir iletişim aracı değil; siyasal kimliklerin üretildiği, lider imajlarının inşa edildiği bir etkileşim sahasıdır. Kullanıcıların anlık tepki verebildiği bu ortamda liderlerin dili, üslubu ve görsel temsilleri önem kazanmaktadır (Enli, 2017). Dijital temas, samimiyet ve ulaşılabilirlik algılarını etkileyerek lider imajını biçimlendirmektedir. Bu çalışma, dijitalleşmenin siyasal kampanyalara etkisini incelemek amacıyla 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı Seçimi sürecinde Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun X platformundaki iletişim stratejilerini karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. 1 Mart–15 Mayıs 2023 tarihleri arasında yapılan 200 paylaşım içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular, Erdoğan'ın paylaşımlarında devlet liderliği ve millî birlik vurgularının, Kılıçdaroğlu'nun paylaşımlarında ise samimi ve değişim odaklı bir dilin öne çıktığını göstermektedir. Kılıçdaroğlu'nun içerikleri daha fazla etkileşim alsa da bu durum seçim sonucuna yansımamıştır. Sonuç olarak, sosyal medya siyasal stratejilerin önemli bir parçası hâline gelmiş, ancak geleneksel kampanya unsurları etkisini korumaktadır.
Özet (Çeviri)
Digitalization has profoundly transformed political communication practices, adding fast, interactive, and targeted new media such as social networks to traditional campaign tools. Since 2010, social media has become a strategic space where political leaders can directly communicate with voters and share their messages without mediation (Castells, 2012). Today, political debates begin on digital platforms like X (formerly Twitter), Instagram, TikTok, and YouTube long before traditional rallies, reshaping the timing, form, and content of campaigns. Social media is not only a communication tool but also an arena where political identities are constructed and leadership images are shaped. In this interactive environment, where users can instantly react and comment, the language, tone, and visual representation of leaders carry significant meaning (Enli, 2017). Digital interaction influences perceptions of intimacy and accessibility, thereby shaping the leader's public image. This study analyzes the impact of digitalization on political campaigns by comparatively examining the communication strategies of Recep Tayyip Erdoğan and Kemal Kılıçdaroğlu on the X platform during the 2023 Turkish Presidential Election. A total of 200 posts (100 from each leader) shared between March 1 and May 15, 2023, were analyzed using content analysis. Findings reveal that Erdoğan's posts emphasized state leadership, strong authority, and national unity, whereas Kılıçdaroğlu adopted a more personal, people-oriented, and change-driven tone. Although Kılıçdaroğlu's posts received higher engagement, this did not translate into electoral success. Ultimately, the study concludes that while digital political communication plays a crucial role in shaping leadership representation and voter relations, traditional campaign dynamics remain influential.