Key challenges of healthcare IoT governance
Sağlık IoT yönetişimindeki temel zorluklar
  1. Tez No: 981963
  2. Yazar: BERK COŞARDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Sağlık Yönetimi, Management Information Systems, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlayıcı olmayan yönetişim, Nesnelerin interneti, Operasyonel yönetişim, Sağlık sektörü, Yönetim bilişim sistemleri, Non-binding governance, Internet of things, Operational governance, Health sector, Management information systems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Akıllı sağlık hizmetleri, teşhis ve iş akışını iyileştirmek için IoT cihazları ve bulut analitiğinden yararlanmaktadır; ancak bu araçlar siber riskleri, birlikte çalışabilirlik açıklarını ve uyumluluğu zorlaştırmaktadır. Geleneksel BT yönetişimi bu gibi dinamikleri göz ardı ederek durağan sistemleri varsayarken, mevcut IoT çerçevelerinin çoğu yalnızca güvenliğe odaklanıp klinik gerçeklikleri dikkate almamaktadır. Bu çalışma, sistematik literatür taraması ve uzman görüşmelerini içeren karma yöntem stratejisini benimsemektedir. 13 temel IoT zorluğu ile mevcut çerçevelerin analizi sonucunda üç temel boşluk belirlenmiştir: gerçek zamanlı performans güvencesi, parçalı cihaz yaşam döngüsü kontrolü ve sınırlı kullanıcı katılımı. Bu kapsamda çalışma, İnsan-Organizasyon-Teknoloji (HOT-fit) küpünü merkezi bir Yönetişim-Risk-Uyumluluk (GRC) omurgası ve Planla-Uygula-Kontrol Et/Önlem Al (PDC) döngüsüyle birleştiren Govern-IoT-Health'i önermektedir. Küpün yüzeyleri insan, yapı ve altyapıyı hizalarken; GRC çekirdeği politikaları, gerçek zamanlı telemetri ve otomatik uyumluluk kontrollerini entegre eder. PDC aşamalarına dağıtılmış 28 mekanizma içermektedir. ISO 27001, ISO/IEC 30141, NIST IR 8259A, HL7 FHIR, ETSI EN 303 645, HIPAA ve GDPR gibi yerleşik standartlara dayanan çerçeve; yazılım bileşen listesi (SBOM) kontrolleri ve sürekli izleme mekanizmalarını, çeşitli referans mimarilerden oluşan bir katalog üzerine inşa eder. Govern-IoT-Health, güvenli IoT uygulamaları için pratik ve standartlara uygun bir yol sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Smart healthcare uses IoT devices and cloud analytics to improve diagnosis and workflow, yet these tools heighten cyber risks, widen interoperability gaps, complicating compliance. Conventional IT governance assumes stable systems, overlooking device control, latency, and user adoption, while most IoT frameworks focus solely on security, ignoring clinical realities. This study uses a sequential explanatory mixed-methods strategy: a systematic literature review of 76 papers and interviews with seven experts from Turkiye. Analysis of 13 key IoT challenges, along with current healthcare reference architectures and governance frameworks, reveals three critical gaps: real-time performance assurance, fragmented device-lifecycle control, and limited user engagement. In response, this study introduces Govern-IoT-Health, a governance construct melding the Human-Organization-Technology (HOT-fit) cube with a central Governance-Risk-Compliance (GRC) spine and an explicit Plan-Do-Check/Act (PDC) loop. Its three orthogonal faces align people, structure, and infrastructure, while the GRC core embeds board-level policy, real-time telemetry, and automated compliance checks. Twenty-eight defined mechanisms populate the PLAN, DO, and CHECK & ACT stages. Building on established standards including ISO 27001, ISO/IEC 30141, NIST IR 8259A, HL7 FHIR, ETSI EN 303 645, HIPAA, and GDPR, the framework adds SBOM controls and continuous monitoring atop a curated catalogue of reference architectures (classical three-layer, edge-oriented, multi-layer/service-oriented, security-focused, and standards-aligned). Govern-IoT-Health offers a practical, standards-aligned route to secure IoT deployment.