Yaygın nazal polipli kronik rinosinüzit hastalarında draf IIA frontal sinüs cerrahisinin sonuçlarını etkileyen faktörler
Factors affecting the outcomes of draf IIA frontal sinus surgery in patients who chronic rhinosinusitis with extensive nasal polyposis
  1. Tez No: 981978
  2. Yazar: MEHMET FURKAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM SAKA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Nazal polip, frontal sinüzotomi, Draf IIA, endotip, Nasal polyp, frontal sinusotomy, Draf IIA, endotype
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Nazal polipli (NP'li) Kronik Rinosinüzit (KRS) sık nüks gelişimi ve tekrarlayan cerrahi gereksinimi açısından önemli bir klinik sorundur. NP'li KRS'nin primer cerrahi tedavisinde uygulanan Endoskopik Sinüs Cerrahisi (ESC)'nin en zorlu aşamasını oluşturması, nükslerin ve kronik komplikasyonların en sık burada görülmesi nedeniyle frontal sinüs cerrahisi bu tedavinin en önemli parçalarından birini oluşturmaktadır. Gelişen endoskopik cerrahi yöntemler ve medikal tedavilere rağmen primer (Draf IIA) frontal sinüs cerrahisinin başarısı tartışılmaktadır. Özellikle astım, non-steroid alerjisi gibi hasta popülasyonlarında nüksün fazla görülmesi, frontal reses bölgesinin anatomik olarak dar yapısı ve bu bölgedeki hücrelerin çeşitliliği bu cerrahinin başarısını etkileyen öne çıkan sebeplerdir. Bizde çalışmamızda NP'li KRS hastalarının cerrahi tedavisinde kullanılan Draf IIA frontal sinüs cerrahisi yapılan hastaların tedavi başarısını etkileyen faktörleri belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Ankara Etlik Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde Mart 2024 – Nisan 2025 arasında NP'li KRS nedeniyle full-house ESC ile birlikte Draf IIA frontal sinüzotomi yapılan 60 erişkin hasta ile gerçekleştirildi. Hastaların demografik verileri, ek hastalıkları (astım, alerjik rinit, non-steroid ve aspirin alerjisi), laboratuvar bulguları (serum total eozinofil ve IgE), frontal ostiumların çapları (lateral, anteroposterior) ve alanları, uygulanan ek cerrahi prosedürler ve yaşam kalitesini ölçen anketler (SNOT-22 ve RSDI) değerlendirilerek kayıt altına alındı. Hastalar en az 6 ay takip sonrası polip nüksü ve frontal ostium açıklığı açısından değerlendirildi. Nüks izlenmeyen, polip nüksü izlenen ve polip nüksü izlenmeyen ancak frontal ostiumu kapalı hastalar olarak 3 gruba ayrıldı ve frontal ostiumlar ayrı ayrı ele alınarak karşılaştırma yapıldı. Bulgular: Ortalama yaş 44,68±13,46 (19,00-70,00) olan hastaların 47'si (%78,3) erkek, 13' ü (%21,7) kadın idi. Hastaların %41,7'sinde astım, %36,7'sinde alerjik rinit ve %15'inde non-steroid alerjisi vardı. Hastaların preoperatif çekilen PNBT'deki Lund-Mackay Skoru toplam her iki pasajdaki ortalaması 19,9 idi. Hastaların %81,7'si daha önce cerrahi operasyon geçirmemişken %18,3'ü daha önceden bir kez sinüs cerrahi öyküsü olan hastalar idi. Hastaların %25,8'inde polip nüksü ve ostium tıkanıklığı görülmezken %51,7'sinde polip nüksü izlendi. %22,5'inde ise polip nüksü yoktu ancak frontal ostium kapanmış idi. Yapılan istatistiksel analizde sağ taraf için intraoperatif ölçülen AP çap ve PNBT'den ölçülen AP çap medyan değerleri istatistiksel açıdan anlamlı seviyede farklılık gösterdi (p=0,041 / p=0,031). Sol taraf için PNBT'den ölçülen AP çap medyan değerleri istatistiksel açıdan anlamlı seviyede farklılık gösterdi (p=0,013). Sağ taraf için NSAİİ alerjisi istatistiksel açıdan anlamlı izlendi (p=0,026). Yapılan ROC analizinde tüm frontal sinüsler değerlendirildiğinde 8,2 mm cut-off değer olarak hesaplandı ve bu değerin üzerindeki genişliklerin nüks gelişiminde daha riskli olduğu görüldü. Nüksü öngörebilen faktörler arasında yapılan cox regresyon analizinde ise sol frontal ostium için ek hastalık varlığı istatistiksel olarak anlamlı seviyede nüks riskini artırıcı bir etki gösterdi (p=0,042). Ek hastalık yani astım, alerjik rinit ve non-steroid alerjisi bulunmasının polip nüksü gelişimini 2,5 kat arttırdığı gözlendi. Sonuçlar: KRS farklı fenotipleri ve endotipleri bulunan geniş yelpazeli bir klinik durumdur. Bu hastalığın cerrahi tedavisinde frontal sinüs bölgesi, açılı alet kullanımını gerektiren morfolojisi ve ostium kısmındaki kum saati şeklindeki darlık nedeniyle önem arz etmektedir. Güncel literatür daha çok bu dar yapıya vurgu yapmıştır. Çalışmamız ise bu konuya daha farklı bir perspektif katmaktadır. Frontal sinüs ostiumunun genişliğiyle polip nüksü arasında ters orantılı bir ilişki saptanması, nükslerin genişlikten ziyade özellikle KRS'nin tip 2 endotipindeki inflamatuar yük ile ilişkili olduğunu akla getirmektedir. Bunun için de hastadaki inflamasyon yükünü etkin bir şekilde azaltan ve uygulanan topikal tedavilerin frontal bölgeye daha etkili şekilde ulaşmasını sağlayan cerrahi prosedürler nükse yatkın bu hasta popülasyonunda daha tercih edilebilir seçenekler olabilir. Tip 2 endotip baskın nazal polipli KRS hastalarında homojen bir sınıf oluşturularak daha geniş vaka serili çalışmalar yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic rhinosinusitis with nasal polyps (CRSwNP) is a major clinical problem due to its high recurrence rates and frequent need for revision surgery. Frontal sinus surgery represents one of the most critical components of primary surgical management with endoscopic sinus surgery (ESS), as it constitutes the most challenging step and the site where recurrences and chronic complications are most frequently observed. Despite advances in endoscopic surgical techniques and medical therapies, the success of primary (Draf IIA) frontal sinus surgery remains controversial. The high recurrence rates in specific patient populations such as those with asthma or non-steroidal drug allergy, the inherently narrow anatomy of the frontal recess, and the cellular diversity of this region are among the main factors affecting surgical outcomes. In this study, we aimed to identify the factors influencing the surgical success of Draf IIA frontal sinusotomy in patients with CRSwNP. Materials and Methods: This study was conducted with 60 adult patients who underwent full-house ESS combined with Draf IIA frontal sinusotomy for CRSwNP between March 2024 and April 2025 at the Otorhinolaryngology Clinic of Ankara Etlik City Hospital. Demographic data, comorbidities (asthma, allergic rhinitis, non-steroidal and aspirin allergy), laboratory findings (serum total eosinophil count and IgE levels), frontal ostium diameters (lateral and anteroposterior) and areas, additional surgical procedures, and quality-of-life surveys (SNOT-22 and RSDI) were recorded. After a minimum follow-up of 6 months, patients were evaluated in terms of polyp recurrence and frontal ostium patency. Patients were classified into three groups: those without recurrence, those with polyp recurrence, and those without recurrence but with frontal ostium closure. Frontal ostia were assessed separately for each side and compared accordingly. Results: The mean age of the patients was 44.68 ± 13.46 years (range: 19–70), with 47 (78.3%) males and 13 (21.7%) females. Asthma was present in 41.7% of patients, allergic rhinitis in 36.7%, and non-steroidal drug allergy in 15%. The mean preoperative Lund-Mackay score on paranasal CT was 19.9 across both nasal passages. While 81.7% of patients had no prior sinus surgery, 18.3% had undergone one previous operation. Polyp recurrence and ostium obstruction were absent in 25.8%, recurrence was observed in 51.7%, and 22.5% had no recurrence but frontal ostium closure. Statistical analysis revealed a significant difference in intraoperatively measured AP diameter and CT-based AP diameter median values on the right side (p=0.041 / p=0.031). On the left side, CT-based AP diameter median values showed significant differences (p=0.013). NSAID allergy was statistically significant on the right side (p=0.026). ROC analysis of all frontal sinuses identified a cut-off value of 8.2 mm, with widths above this threshold associated with a higher risk of recurrence. In Cox regression analysis, comorbidity on the left side significantly increased recurrence risk (p=0.042). Comorbidities such as asthma, allergic rhinitis, and non-steroidal drug allergy were found to increase disease risk by 2.5-fold. Conclusion: CRS is a heterogeneous disease with diverse phenotypes and endotypes. In surgical treatment, the frontal sinus region is particularly important due to its hourglass-shaped narrowing at the ostium and the need for angled instruments. The current literature has largely emphasized this anatomical narrowing. Our study, however, provides a different perspective: the inverse relationship observed between frontal ostium width and polyp recurrence suggests that recurrences are more closely related to the inflammatory burden of type 2 CRS endotypes rather than anatomical dimensions. Therefore, surgical procedures that effectively reduce the inflammatory load and allow topical therapies to reach the frontal region more efficiently may be preferable in this recurrence-prone patient population. We believe that larger case series with homogeneous groups of CRSwNP patients with type 2 endotype dominance are needed.