18. Yüzyıl Osmanlı hukukunda kadın köleler
Enslaved women in the 18th-Century Ottoman Law
  1. Tez No: 981991
  2. Yazar: SÜMEYYE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KAFİ DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Tarih, Din, Law, History, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kölelik, Osmanlı hukuku, Osmanlı'da Harem Cariyeler, İslam hukuku, Şeriye sicilleri, Slavery, Ottoman law, Osmanlı'da Harem Cariyeler, Islamic law, Court registers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 18. yüzyıl Osmanlı toplumunda kadın kölelerin haklarını, sorumluluklarını, sosyal konumlarını ve karşılaştıkları problemleri İstanbul kadı sicilleri, şeyhülislam fetvaları ve kanunnamelerden hareketle fıkhi bir bakış açısıyla incelemektedir. Araştırma, Osmanlı toplumunda önemli bir yere sahip olan kölelik ve özellikle cariyelikle ilgili uygulamaların hukuki arka planını ortaya koymak amacıyla, kadı sicillerinde yer alan kadın kölelere dair davaları tematik olarak tasnif etmekte ve bu konuları fetvalar ve kanunnamelerdeki hükümler ile Hanefi fıkıh literatüründeki teorik bilgilerle karşılaştırmalı olarak ele almaktadır. Bu çerçevede İstanbul kadı sicilleri, şehirdeki köle nüfusunun yoğunluğu, dava sayısı ve çeşitliliğinin fazlalığı ile toplumun farklı kesimlerinden örnekler içermesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, kadı sicilleri, şeyhülislam fetvaları, kanunnameler ve fıkıh literatürüne dayalı analizlerle, fıkıh kitaplarındaki teorik hükümler ile Osmanlı'daki uygulamaların ne ölçüde örtüştüğünü ortaya koymayı ve görülen farklılıkların arkasındaki toplumsal ve hukuki nedenleri açıklamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the rights, responsibilities, social status, and challenges of enslaved women in 18th-century Ottoman society from a legal perspective, drawing on Istanbul court records, the fatwa collections of the chief muftis (şeyhülislams), and imperial law codes (kanunnames). The research aims to reveal the legal background of slavery, particularly focusing on enslaved women, who held an important place in Ottoman society, by thematically classifying court records involving enslaved women and analyzing them comparatively with related rulings found in fatwas, legal codes, and Hanafi fiqh sources. In this context, the Istanbul court records hold particular significance due to the city's large slave population, the high number and diversity of cases, and the representation of different social groups within them. Through an analysis of court records, şeyhülislam fatwas, kanunnames, and fiqh literature, this study seeks to determine the extent to which the theoretical principles of Islamic jurisprudence overlapped with Ottoman legal practice and to explain the social and legal factors underlying any observed differences.