70 gün süre ile entansif besiye alınan norduz kuzularında besi gücü ve karkas özellikleri
Fattening performance and carcass characteristics of norduz lambs fed intensively for 70 days
- Tez No: 98204
- Danışmanlar: PROF.DR. FIRAT CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Norduz, Lamb, Fattening performance, Carcass characteristics. m
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET 70 GÜN SÜRE İLE ENTANSİF BESİYE ALINAN NORDUZ KUZULARINDA BESİ GÜCÜ VE KARKAS ÖZELLİKLERİ KARAKUŞ, Ferda Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Fırat CENGİZ Eylül 2000, 42 sayfa Bu araştırma Norduz erkek kuzularının besi gücü ve karkas özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. İki aylık yaşta sütten kesilen 10 baş tekiz erkek kuzu 70 gün süre ile entansif besiye alınmıştır. Grup yemlemesi uygulanan kuzulara, günlük 100 g/baş kıyılmış kuru yonca otu ve ad-libitum kesif yem karması verilmiştir. Besi süresince kuzular 14 günde bir tartılarak canlı ağırlık ve günlük canlı ağırlık artışları; verilen ve kalan yemler tartılarak da yem tüketimleri hesaplanmıştır. Besi süresi tamamlandıktan sonra kesilen kuzularda kesim ve karkas özellikleri belirlenmiştir. Norduz kuzularının besi başı canlı ağırlığı 22.95 kg, besi sonu canlı ağırlığı 44.50 kg, günlük canlı ağırlık artışı 307.86 g ve 1 kg canlı ağırlık artışı için yem tüketimi 4.98 kg bulunmuştur. Norduz kuzularında sırasıyla kesimhane ağırlığı 42.64 kg, sıcak karkas ağırlığı 21.59 kg, soğuk karkas ağırlığı 20.90 kg, karkas randımanı % 48.96, kuyruksuz karkas randımanı % 38.71, but ağırlığı 2.94 kg, sırt-bel ağırlığı 2.01 kg, kol ağırlığı 1.32 kg, omuzbaşı ağırlığı 0.48 kg, boyun ağırlığı 0.66 kg, etek ağırlığı 0.91 kg, kuyruk ağırlığı 4.38 kg, kabuk yağı kalınlığı 2.47 mm, böbrek-Ieğen yağları ağırlığı 0.091 kg, iç yağı ağırlığı 0.13 kg, M. Iongissimus dorsi alanı 16.03 cm2, but oranı % 35.16, sırt-bel oranı % 24.02, kol oranı % 15.76, omuzbaşı oranı % 5.70, boyun oranı % 7.82, etek oranı % 10.92, kas oranı % 42.08, kemik oranı % 28.05, kuyruk oranı % 20.85, kabuk yağı oranı % 16.93, kas arası yağ oranı % 3.76, böbrek- Ieğen yağlan oranı % 0.45, iç yağı oranı % 0.61 bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular, 70 gün süre ile entansif besiye alınan Norduz kuzularının besi gücü ve karkas özellikleri bakımından bölgede yetiştiriciliği yapılan Akkaraman, Morkaraman ve Karakaş kuzularından üstün durumda olduklarını; melez genotiplerden ise kesim ve karkas özellikleri bakımından biraz geri olmakla birlikte, genel bir değerlendirmeye gidildiğinde tatmin edici düzeye ulaştığını göstermiştir. Anahtar kelimeler : Norduz, Kuzu, Besi gücü, Karkas özellikleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FATTENING PERFORMANCE AND CARCASS CHARACTERISTICS OF NORDUZ LAMBS FED INTENSIVELY FOR 70 DAYS KARAKUŞ, Ferda Msc, Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Fırat CENGİZ September 2000, 42 pages This study was performed to determine the fattening performance and carcass characteristics of Norduz ram lambs. 10 single-born ram lambs weaned at 2 months of age were fed on with concentrates ad libitum for 70 days. Group feeding was practised and lambs were given 100 g/ head/ day chopped alfa alfa hay and ad libitum concentrate feed. All lambs were weighed every 14 days to determine live weight and daily live weight gain, non-consumed feed were weighed to determine feed consumption. After completing the fattening period, the lambs slaughtered and slaughtering and carcass characteristics were determined. Average live weight of Norduz lambs were 22.95 kg at the beginning of the fattening, at the end of the fattening 44.50 kg, daily live weight gain 307.86 g, feed consumption for 1 kg live weight gain 4.98 kg. The slaughtering and carcass characteristics of Norduz lambs were found as follows; slaughtering weight 42.64 kg, warm carcass weight 21.59 kg, cold carcass weight 20.90 kg, dressing percentage 48.96 %, dressing percentage without caudal fat 38.71 %, leg weight 2.94 kg, rack-loin weight 2.01 kg, fore-arm weight 1.32 kg, shoulder weight 0.48 kg, neck weight 0.66 kg, flank-breast weight 0.91 kg, caudal fat weight 4.38 kg, subcutaneous fat thickness 2.47 mm, kidney-pelvic fat weight 0.091 kg, internal fat weight 0.13 kg, M. longissimus dorsi area 16.03 cm2, leg percentage 35.16 %, rack-loin percentage 24.02 %, fore-arm percentage 15.76 %, shoulder percentage 5.70 %, neck percentage 7.82 %, flank-breast percentage 10.92 %, muscle percentage 42.08 %, bone percentage 28.05 %, caudal fat percentage 20.85 %, subcutaneous fat percentage 16.93 %, intermuscular fat percentage 3.76 %, kidney- pelvic fat percentage 0.45 %, internal fat percentage 0.61 %. As a conclusion, this study indicated that after 70 days of fattening, Norduz lambs had better fattening performance and carcass characteristics than Akkaraman, Morkaraman and Karakaş lambs raised in East Anatolia. Although, they did not have better fattening performance and carcass characteristics than crossbred genotypes, it was shown that Norduz lambs were satisfactory for fattening performance and carcass characteristics.