Stress-induced changes in the autonomic nervous system, could teeth clenching modulate that?
Otonom sinir sisteminde strese bağlı değişiklikler, diş sıkma bunu modüle edebilir mi?
- Tez No: 982067
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN KESKİN ERGEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ BETİLAY TOPKARA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Diş Hekimliği, Fizyoloji, Psychology, Dentistry, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Elektrofizyoloji, Psikofizyoloji, Electrophysiology, Psychophysiology
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
Özet
Epidemiyolojik çalışmalar, uyanıkken diş sıkma gibi parafonksiyonel kas aktivitesiyle karakterize bruksizmin yetişkin popülasyonunda %22-30 oranında görüldüğünü ortaya koymaktadır. Uyanıklık tipi bruksizmin altında yatan mekanizmalar henüz tam olarak ortaya konulamamış olmakla birlikte, stres ve kaygı düzeyleriyle yakından ilişkili olduğu bulunmuştur. Çene kaslarının kasılması ile parasempatik aktivite arasında gösterilen bağlantıya dayanılarak, diş sıkmanın bazı bireylerde stresle başa çıkma stratejisi olarak işlev görebileceğine dair hipotezler bulunmaktadır. Bu durum, daha önce ele alınmamış olan, otonom sinir sisteminin (OSS) düzenlemesinde uyanıklık tipi bruksizmi olan bireylerin bir sorun yaşayıp yaşamadığı sorusunu akla getirmektedir. Bu çalışmada, başlangıç dinlenim dönemi, akut zihinsel stres ve diş sıkma ataklarını taklit ettiği düşünülen modifiye bir maksimum diş sıkma görevi sırasında kalp hızı, kalp hızı değişkenliği (HRV) parametreleri ve solunum hızı ölçülmüştür. Çalışmanın amacı, bruksizmi olan bireylerin farklı koşullar altında OSS düzenlenmesi açısından herhangi bir farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktır. Üniversite öğrencilerinden oluşan katılımcılar üç gruba ayrılmıştır: uyanıklık tipi bruksizm grubu, hem uyanıklık hem de uyku bruksizmi şikayeti olan karma bruksizm (KB) grubu ve kontrol grubu. Masseter kas aktivitesini izlemek amacıyla bilateral yüzey elektromiyografisi ölçülmüştür. Ayrıca, bruksizmle ilişkili bulgular, drumluk/sürekli kaygı düzeyleri ve algılanan stres düzeyine ilişkin anketler uygulanmıştır. Uyanıklık tipi bruksizm grubu, kontrol grubuyla benzer değişiklikler göstermiştir; bu da farklı koşullar altında OSS'nin iki grupta da benzer şekilde modüle edilmiş olabileceğini düşündürmektedir. Ancak diş sıkma görevi sırasında, uyku bruksizmi şikayeti olan KB grubunda HRV parametresi diğer gruplardan farklılık göstermiştir. Bu durum, diş sıkma ile ilişkili OSS düzenlemesinin yalnızca uyanıklık tipi bruksizm ile sınırlı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Epidemiological studies indicate that the prevalence of awake bruxism (AB) is 22-30% in adult population, which is characterized by parafunctional muscular activity such as teeth clenching. The underlying mechanism of AB has not been revealed yet, but it's closely associated with stress and anxiety levels. There are hypotheses regarding how teeth clenching might serve as a stress-coping strategy based on the link between contraction of the jaw muscles and parasympathetic activity. This raises the question of whether the awake bruxers are having problems with the autonomic nervous system (ANS) regulation, which was not addressed previously. In this study, heart rate, heart rate variability (HRV) parameters, and respiration rate were measured during baseline, acute mental stress, and a modified maximum tooth clenching task that is thought to mimic clenching episodes. This study aimed to investigate whether bruxers show any differences in terms of the modulation of ANS under different conditions. Our subjects were university students categorized into three groups as AB, mixed bruxism (MB), who have both AB and sleep bruxism complaints, and controls. Bilateral surface electromyography was measured to monitor masseter muscle activity. Questionnaires about the bruxism-related complaints and psychological status were also performed. AB showed similar changes to control group, suggesting that ANS may have been modulated similarly in both groups under different conditions. However, during the clenching task, the HRV parameters differed from the other groups in the MB group with sleep bruxism complaints. This suggests that ANS modulation associated with teeth clenching may be limited to AB.