Elit voleybolcularda kan akımı kısıtlama yöntemi ile uygulanan jump squat egzersizinin performans parametreleri üzerine etkisi, prospektif randomize kontrollü çalışma
The effect of jump squat exercise with blood flow restriction on performance parameters in elite volleyball players, a prospective randomized controlled study
  1. Tez No: 982071
  2. Yazar: FURKAN ÖZKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKAY GÖRMELİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE GİZEM KALAYCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Dikey sıçrama, Vertical jumping
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı, elit erkek voleybolcularda kan akımı kısıtlama (KAK) yöntemiyle uygulanan jump squat egzersizlerinin sıçrama performansı, çeviklik, dinamik denge ve algılanan yorgunluk üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmaya 22 gönüllü sporcu katılmış, katılımcılar randomizasyonla iki gruba ayrılmıştır: Klasik antrenman grubu (kontrol) ve KAK destekli jump squat uygulayan deney grubu. Her iki grup, dört hafta süresince haftada üç gün antrenmanlara katılmıştır (12 seans). Uygulama öncesi ve sonrası sıçrama yüksekliği, Hexagon çeviklik testi, Y Denge Testi ve Borg Algılanan Yorgunluk Ölçeği ile değerlendirmeler yapılmıştır. Kontrol ve KAK grubu arasında sosyodemografik özellikler bakımından uygulama öncesinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). Klinik özellikler bakımından ise Hexagon testi hariç diğer tüm sonuçlar benzerdi. Hexagon testinde KAK grubu lehine anlamlı fark vardı (p=0,039). Sonuçlara göre, dört haftalık egzersiz programı sonrasında grup içi değerlendirmelerde çeviklik her iki grupta da anlamlı şekilde iyileşti (p<0,05). Bununla birlikte dengenin her parametresi ve sıçrama performansı KAK grubunda anlamlı şekilde arttı (p<0,05). Kontrol grubunda ise posterolateral denge ve yorgunluk parametrelerinde anlamlı gelişmeler saptandı (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda ise yalnızca anterior ve posteromedial denge parametrelerinde KAK grubunun lehine istatistiksel olarak anlamlı farklar elde edildi (p<0,05). Sonuç olarak KAK yönteminin, elit sporcularda anterior ve posteromedial denge üzerinde etkili bir yöntem olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Our study aimed to examine the effects of jump squat exercises performed with blood flow restriction (BFR) on jump performance, agility, dynamic balance, and perceived fatigue in elite male volleyball players. Twenty-two volunteer athletes participated in the study, and participants were randomly divided into two groups: a classic training group (control) and an experimental group that applied BFR-supported jump squats. Both groups participated in training three days a week for four weeks (12 sessions). Before and after the intervention, evaluations were made using jump height, Hexagon agility test, Y Balance Test, and Borg Perceived Exertion Scale. There was no statistically significant difference between the control and BFR groups in terms of sociodemographic characteristics before the intervention (p>0.05). Regarding clinical characteristics, all results except the Hexagon test were similar. In the Hexagon test, there was a significant difference in favor of the BFR group (p=0.039). According to the results, agility significantly improved in both groups in within-group evaluations after the four-week exercise program (p<0.05). However, every parameter of balance and jump performance significantly increased in the BFR group (p<0.05). In the control group, significant improvements were found in posterolateral balance and fatigue parameters (p<0.05). In inter-group comparisons, statistically significant differences were obtained only in the anterior and posteromedial balance parameters in favor of the BFR group (p<0.05). In conclusion, the BFR method was found to be an effective method on anterior and posteromedial balance in elite athletes.