Manda sütlerinden izole edilen Staphylococcus aureus ve Escherichia coli izolatlarının moleküler karakterizasyonu
Molecular characterization of Staphylococcus aureus and Escherichia coli isolates isolated from buffalo milk
  1. Tez No: 982079
  2. Yazar: AHMET GEÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR GÜLHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu mandası, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Anatolian buffalo, Escherichia coli, Staphylococcus aureus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Mikrobiyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Samsun ili Bafra İlçesinde Manda yetiştiriciliği yapılan işletmelerden klinik olarak sağlıklı görünen, mastitis problemi olmayan ve antibiyotik tedavisi uygulanmayan Anadolu Mandalarından alınan 100 adet süt numunesinden Staphylococcus aureus ve Escherichia coli izolatlarının moleküler karakterizasyonu ve bazı virülens genlerinin tespiti yapıldı. Ayrıca Staphylococcus aureus ve Escherichia coli izolasyonu ve identifikasyonu, izolatlarının RAPD-PZR yöntemi ile genotiplendirilmesi ve antibiyotik duyarlılık profillerinin belirlenmesi amaçlandı. 17 izolat Staphylococcus aureus olarak identiye edildi. İzolatların 9 (%52,4)'u clfa, 9 (%52,4)'ü hla, 7 (%41,17)'ü hlb, 7 (%41,17)'u fnbB geni açısından pozitif bulundu. İzolatların 9'unda ise iki ya da daha fazla virülens geni 7'sinde bir ya da daha fazla virülens geni belirlenirken, 7 izolatta ise incelenen virülens genlerin hiçbiri saptanamadı. 17 adet Staphylococcus aureus izolatın Kirby-Bauuer Disk Difuzyon Metodu ile belirlenen 17 (%100) Ampisilin, 17 (%100) Streptomisin, 16 (%94,1) Eritromisin, 13 (%76,4) Kloromfenikol, 12(%70,5) Tetrasiklin, 10 (%58,8) Sefalotine, 9 (%52,9) Enrofloksasin, 6 (%35,2) Gentamisin, 6 (%35,2) Sulfametaksazole dirençli bulundu. S.aureus izolatlarında filogenotik değerlendirme için yapılan RAPD-PCR ile benzerliklerin %59-96 arasında olduğu belirlendi. Escherichia coli'de ise 11 adet izolat identiye edildi. İzolatların 2 (%18,2)'ı aer, 2 (%18,2)' trat geni açısından pozitif bulundu. İzolatların sadece birisinde her iki virülens gen tespit edildi. İzole edilen 11 E. coli izolatından 10'u (% 90.9) streptomisine, 10'u (% 90.9) eritromisine, 9'u (% 81.8) sefalotine, 9'u (% 81.8) kloromfenikole, 9'u (% 81.8) ampisiline, 9'u (% 81.8) tetrasikline, 7'si (% 81.8) trimetoprim-sulfametaksazole, 6'sı (% 54.5) enrofloksasine ve 4'ü (% 54.5) gentamisine dirençli bulundu. Antibiyotik direnç genlerinin tespitinde ise (%18.2) tetB geni saptandı. Escherichia coli izolatlarında filogenotik değerlendirme için yapılan RAPD-PCR ile benzerliklerin %31-97 arasında olduğu belirlendi. Sonuç olarak, manda sütlerinin S. aureus ve E. coli açısından risk oluşturabileceği, izolatların önemli virülens genlerini taşıyabileceği ortaya konuldu. İzolatların virülens gen ve antibiyotik direnç patternleri açısından detaylı olarak incelenmesi gerektiği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, molecular characterization of Staphylococcus aureus and Escherichia coli isolates and detection of some virulence genes were performed in 100 milk samples taken from Anatolian buffalos that appeared clinically healthy, had no mastitis problems and were not treated with antibiotics in the enterprises where buffalo breeding was carried out in the Bafra District of Samsun Province. In addition, the isolation and identification of Staphylococcus aureus and Escherichia coli, genotyping of the isolates by RAPD-PCR method and determination of antibiotic susceptibility profiles were aimed. 17 isolates were identified as Staphylococcus aureus. Of the isolates, 9 (52.4%) were positive for clfa, 9 (52.4%) for hla, 7 (41.17%) for hlb, and 7 (41.17%) for fnbB. While two or more virulence genes were detected in 9 of the isolates, one or more wirulence genes were detected in 7 of the isolates, none oft he examined virus genes could be detected in 7 isolates. In 17 Staphylococcus aureus isolates, 17 (%100) were resistant to Ampicillin, 17 (%100) Streptomycin, 16 (%94.1) Erythromycin, 13 (%76.4) Chloromphenicol, 12 (%70.5) Tetracycline, 10 (%58.8) Cephalothine, 9 (%52.9) Enrofloxacin, 6 (%35.2) Gentamicin, 6 (%35.2) Sulfamethoxazole, as determined by the Kirby-Bauuer Disk Diffusion Method. Similarities were determined to be between 59-96% by RAPD-PCR performed for phylogenomic evaluation in S.aureus isolates. In Escherichia coli, 11 isolates were identified. 2 (18.2%) of the isolates were found positive for aer and 2 (18.2%) for trat gene. Both virulence genes were detected in only one of the isolates. Of the 11 E. coli isolates isolated, 10 (90.9%) were resistant to streptomycin, 10 (90.9%) to erythromycin, 9 (81.8%) to cephalothin, 9 (81.8%) to chloromphenecol, 9 (81.8%) to ampicillin, 9 (81.8%) to tetracycline, 7 (81.8%) to trimethoprim-sulfamethoxazole, 6 (54.5%) to enrofloxacin and 4 (54.5%) to gentamicin. In the detection of antibiotic resistance genes (18.2%), tetB gene was detected. Similarities were determined to be between 31-97% with RAPD-PCR performed for phylogenomic evaluation in Escherichia coli isolates. As a result, it was revealed that buffalo milk may pose a risk in terms of S. aureus and E. coli, and that isolates may carry important virulence genes. It was concluded that the isolates should be examined in detail in terms of virulence genes and antibiotic resistance patterns.