Milletlerarası özel hukukta kripto varlıklara ilişkin hak sahipliği uyuşmazlıklarına uygulanacak hukuk
The law applicable to ownership disputes relating to crypto assets in private international law
  1. Tez No: 982078
  2. Yazar: DİDEM EROL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ELİF ULUSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kripto Varlıklar, Blokzincir, Kripto Varlıkların Hukuki Niteliği, Eşya Hukuku, Menkul Kıymet, Milletlerarası Özel Hukuk, Uygulanacak Hukuk, Bağlama noktaları, Kripto Varlıklara Dair Hak Sahipliği Uyuşmazlıkları, Crypto Assets, Blockchain, Legal Nature of Crypto Assets, Property Law, Securities, Private International Law, Applicable Law, Connecting Factors, Ownership Disputes Regarding Crypto Assets
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Milletlerarası Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
ÖZ MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKTA KRİPTO VARLIKLARA İLİŞKİN HAK SAHİPLİĞİ UYUŞMAZLIKLARINA UYGULANACAK HUKUK Son yıllarda yaşanan dijitalleşme süreci, sadece ekonomik yapıları değil aynı zamanda hukuki kavramı değiştirmekte ve dönüştürmektedir. Bu dönüşümün en önemli örneklerinden biri, blokzincir teknolojisi temelli dijital varlıkların, özellikle de bu tezin konusu olan kripto varlıkların ortaya çıkmasıdır. Kripto varlıklar, merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan çalışabilen, anonim, şeffaf ve değiştirilemez bir yapıya sahip blokzincir sistemleri üzerinde işlem görmektedir. Ancak bu teknolojik yeniliklerin hızla gelişmesi, geleneksel hukuk kurallarının bu yapılar karşısında yetersiz kalmasına neden olmaktadır. Mevcut özel hukuk kavramları, kripto varlıkları sınıflandırmakta zorlanmaktadır. Sınıflandırmada yaşanan bu zorluk, milletlerarası özel hukuk açısından da önemli tartışmaları beraberinde getirmektedir. Bu kapsamda, kripto varlıkların hukuki niteliğinin ne olduğu, bu varlıkların hak sahiplerine ne gibi haklar bahşettiği ve bu varlıklar üzerinde bir uyuşmazlık çıkması durumda uyuşmazlığa hangi devlet hukukunun uygulanacağı gibi sorular hem karşılaştırmalı hukukta hem de Türk hukukunda halen tam olarak cevaplandırılamamıştır. İşbu tez, belirtmiş olduğumuz sorulara yanıt bulabilmek için; kripto varlıkların hukuki niteliği, hak sahipliği uyuşmazlıkları ve özellikle milletlerarası özel hukuk bağlamında uygulanacak hukukun belirlenmesini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda; birinci bölümde, kripto varlıkların altyapısını oluşturan blokzincir teknolojisi kapsamlı bir şekilde ele alınarak, blokzincirin ortaya çıkışı, türleri, temel kavramları incelenmiştir. Sonrasında kripto varlık kavramı ve bu varlıkların sınıflandırılması üzerinde durulmuş; kripto varlık cüzdanları ve anahtarları ve kripto varlık hizmet sağlayıcıları açıklanmıştır. İkinci bölümde ise; kripto varlıkların hukuki niteliği karşılaştırmalı hukuk örnekleri de dikkate alınarak incelenmiş; Türk hukuku kapsamında eşya hukuku, menkul kıymet ve para olarak ii nitelendirilmeleri açısından kripto varlıkların hukuki statüsü tartışılmıştır. Üçüncü ve son bölümümüzde ise, milletlerarası özel hukuk bakımından kripto varlıklara ilişkin hak sahipliği uyuşmazlıklarında uygulanacak hukukun tespitine yönelik değerlendirmeler yapılmıştır. Bu kapsamda, kripto varlık transferinde yabancılık unsurunun varlığı ve vasıflandırma sorunları ele alınmıştır. Farkı hukuk sistemlerindeki bağlama noktaları karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve alternatif bağlama noktaları önerilmiştir. Ayrıca UNIDROIT İlkeleri ve ELI İlkeleri gibi uluslararası düzeyde geliştirilen kurallar da değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE LAW APPLICABLE TO OWNERSHIP DISPUTES RELATING TO CRYPTO ASSETS IN PRIVATE INTERNATIONAL LAW The digitalization process experienced in recent years is transforming not only economic structures but also legal concepts. One of the most significant examples of this transformation is the emergence of blockchain technology-based digital assets, particularly crypto assets, which form the subject matter of this thesis. Crypto assets operate on blockchain systems characterized by decentralization, anonymity, transparency, and immutability, functioning without the need for a central authority. However, the rapid development of these technological innovations has rendered traditional legal rules inadequate. Current private law concepts face challenges in classifying crypto assets. This difficulty in classification also brings significant discussions in private international law. Questions regarding the legal nature of crypto assets, the rights they confer upon holders, and the applicable law in the event of disputes concerning these assets remain unresolved both in comparative law and Turkish law. This thesis aims to provide answers to these questions by examining the legal nature of crypto assets, ownership disputes, and particularly the determination of applicable law in the context of private international law. In this context, the first chapter comprehensively examines blockchain technology, the underlying infrastructure of crypto assets, covering its emergence, types, and fundamental concepts. Subsequently, the crypto asset concept and classifications are discussed, along with crypto wallets, keys, and crypto asset service providers. The second chapter evaluates the legal nature of crypto assets, considering comparative law examples; it specifically discusses their legal status within Turkish law from perspectives of property law, securities, and money. The third and final chapter assesses the determination of applicable law in ownership disputes regarding iv crypto assets from a private international law perspective. In this chapter, the existence of foreign elements and qualification issues in crypto asset transfers are addressed. Connecting factors in various legal systems are comparatively analyzed, and alternative connecting factors are suggested. Additionally, international guidelines such as the UNIDROIT Principles and the ELI Principles are evaluated.