Mustafakemalpaşa ovasında farklı kaynaklardan sulanan toprakların verimlilik durumu
Fertility status of soils irrigated from different sources in the Mustafakemalpasa plain
  1. Tez No: 982100
  2. Yazar: ALAYÇA ÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ BÜLENT AŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bor, Toprak analizi, Toprak verimliliği, Boron, Soil analysis, Soil fertility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışma kapsamında Mustafakemalpaşa Ovası'nda sulama kanalı ve kuyu suyu ile sulanan tarım arazileri belirlenmiş ve 60 adet toprak örneği alınmıştır. Alınan toprak örneklerine fiziksel ve kimyasal analizler yapılmış, ilgili sınır değerleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, kuyu suyu ve kanal suyu ile sulanan toprakların genellikle tınlı kum ve tınlı bünyeye sahip olduğu, kireç içeriği açısından genellikle kireçli sınıfına girdiği, pH değeri açısından hafif alkalin özellikte olup tuzluluk açısından ise tuzsuz ve çok hafif tuzlu özellik gösterdiği belirlenmiştir. Organik madde içeriği açısından kuyu suyu ile sulanan toprakların organik madde içeriğinin %1,04 ile %2,69, kanal suyu ile sulanan toprakların ise %0,63 ile %4,04 arasında değiştiği belirlenmiştir. Kuyu suyu ile sulanan toprakların tamamının düşük N içerdiği, kanal suyu ile sulanan toprakların ise %83,3'ünün düşük, %13,3'ünün orta, %3,3'ünün yüksek N içerdiği görülmüştür. P içeriği açısından kuyu suyu ile sulanan toprakların genelde az, kanal suyu ile sulanan toprakların ise genelde orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Kanal suyu ve kuyu suyu ile sulanan toprakların K, Ca, Mg değerleri açısından yüksek ve çok yüksek düzeylerde olduğu, Na değerleri açısından düşük ve orta düzeylerde olduğu görülmüştür. Kuyu suyu ile sulanan toprakların Fe içeriği %93,3'ünün, Mn içeriği %83,3'ünün, %53,3'ünün Zn içeriği açısından düşük, kanal suyu ile sulanan toprakların %70'inin Fe, %96,7'sinin Mn, %60'ının Zn içeriğinin düşük olduğu belirlenmiştir. Cu içeriklerinin kanal ve kuyu suyu ile sulanan topraklarda yüksek ve çok yüksek olduğu, B içerikleri açısından kuyu suyu ile sulanan toprakların %46,7'sinin yüksek, %23,3'ünün çok yüksek, kanal suyu ile sulanan toprakların ise %26,7'sinin yüksek, %73,3'ünün çok yüksek düzeyde B içeriğine sahip olduğu değerlendirilmiştir. Sonuç olarak en önemli nokta ise; Mustafakemalpaşa ovasının tarımsal açıdan sürdürülebilirliğinin devam etmesi için sulama suyu kaynağı olarak kullanılmak zorunda kalınan çay suyunun bor içeriğinin kontrol altına alınması ya da alternatif sulama kaynaklarına ulaşımın sağlanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the study, agricultural lands irrigated with canal water and well water in the Mustafakemalpaşa Plain were determined and 60 soil samples were taken. Physical and chemical analyzes were made on the soil samples taken and evaluated within the framework of the relevant limit values. According to the results of the study, it was determined that the soils irrigated with well water and canal water generally have loamy sand and loamy texture, are generally in the calcareous class in terms of lime content, are slightly alkaline in terms of pH value and show non-salty and very slightly salty properties in terms of salinity. In terms of organic matter content, it was determined that the organic matter content of the soils irrigated with well water varied between 1,04% and 2,69%, while the soils irrigated with canal water varied between 0,63% and 4,04%. It was observed that all of the soils irrigated with well water contained low N, 83,3% of the soils irrigated with canal water contained low N, 13,3% medium N and 3,3% high N. t was determined that the soils irrigated with well water were generally low in terms of P content, while the soils irrigated with canal water were generally at a medium level. It was observed that the soils irrigated with canal water and well water had high and very high levels of K, Ca and Mg values and low and moderate levels of Na values. It was determined that 93,3% of the soils irrigated with well water had low Fe content, 83,3% Mn content, and 53,3% Zn content, and 70% of the soils irrigated with canal water had low Fe, 96,7% Mn, and 60% Zn content. It was determined that Cu contents were high and very high in soils irrigated with canal and well water, and in terms of B contents, 46,7% of the soils irrigated with well water were high and 23,3% were very high, and 26,7% of the soils irrigated with canal water were high and 73,3% were very high. In conclusion, the most important point is; it was concluded that in order to continue the agricultural sustainability of the Mustafakemalpaşa plain, the boron content of the stream water that has to be used as an irrigation water source should be controlled or access to alternative irrigation sources should be provided.